BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rohamdöntés milliárdokról

Ki kell számolniuk a gázszolgáltatóknak, mit visz el a kasszájukból a hatósági árképzés

Holnapig kell a közüzemi gáznagykereskedőnek, azaz az E.On Földgáz Trade-nek és az egyetemes szolgáltatóknak „ellátási típusúvá” újraírniuk a szerződéseiket a szombaton hatályba lépett törvénymódosítások alapján. E megállapodásaikat szerdán be kell mutatniuk a Magyar Energia Hivatalnál (MEH). Ha nem teszik, szerződéseiket egy miniszteri rendelet automatikusan akkor is átírja ellátási típusúvá, viszont elvész számukra az a mozgástér, amelyet a feltételek újratárgyalására az új szabályozás meghagyott.

A határidő nagyon szoros, a tét pedig nagy: a szerződések százmilliárd forintos nagyságrendűek. Az E.On Földgáz Trade tavaly közel 796 milliárd forintos árbevétellel dolgozott, ennek körülbelül a fele, tehát mintegy 400 milliárd a négy nagy és néhány kisebb vevőjétől folyt be. (Üzemi eredménye 11 milliárdos pluszt mutatott, az adózás előtti pedig bő 15 milliárdos veszteséget.)

A szerződések sebbel-lobbal történő újrakötését további számolásdömping követi majd. Az érintett társaságoknak sorra kell venniük, hogyan érinti gazdálkodásukat, terveiket a hatósági árakra való átállás. Sok munka vár az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználókat kiszolgáló gázkereskedőkre is, bár e társaságokat az új gáztörvény nem kötelezi szerződésmódosításra. Az viszont igen, hogy saját áraikat az egyetemes piaci árak bázisán számolják. Ha tartani akarják meglévő árrendszerüket, akkor januártól igazodniuk kell az akkortól hatályos új, hatósági árakhoz. Ráadásul nekik is be kell vezetniük a sávokat, hiszen az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleik is más-más egyetemes piaci ársávba fognak tartozni. Tovább bonyolítja a helyzetüket, hogy annyi ellátási körzetben kell majd új ársávokat meghatározniuk, ahány egyetemes szolgáltató területén vannak ilyen szolgáltatásra jogosult ügyfeleik, hiszen minden társaságnál mások az árak.

Korántsem biztos, hogy a versenypiaci gázkereskedők (EMFESZ, Telekom, E.On, Emogá) vállalják majd a tucatnyi lakossági ár bonyolult rendszerének bevezetését. Viszont mindenképpen meg kell találniuk azt a kedvezményrendszert, amely az új szabályozás mellett is vonzóvá teszi szolgáltatásaikat. Máskülönben elveszítik az ügyfeleiket.

Mint korábban beszámoltunk, a két gáztörvény módosítása nyomán az árhatóság a szakminiszter lesz, aki döntéseinél figyelembe fogja venni a MEH javaslatait. Ez utóbbi megalapozása érdekében a hivatal betekinthet majd az érintett társaságok könyvelésébe, még titkos üzleti adataiba is. A MEH ellenőrzi majd a törvény betartását is. Azt is megírtuk, hogy az új gáztörvény szerint a hazai gázrendszer használatában, illetve az egyetemes piaci célú gázbeszerzésben a legmagasabb hatósági díjak a Moléi lehetnek, de azokat megint csak a szakminiszter határozza majd meg, szintén a MEH bevonásával. Az egyetemes gázpiac szereplői az őket terhelő különadót nem háríthatják tovább a fogyasztóikra. (Viszont a biztonsági gázkészletezéssel kapcsolatos tranzakciók nem minősülnek kereskedelmi tevékenységnek.)

A rendszerhasználattal kapcsolatos díjaknak átláthatóknak, arányosaknak és megkülönböztetésmenteseknek kell lenniük, de kaphatnak kedvezményt a hátrányosabb helyzetű felhasználók. Az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége alapján kell meghatározni. Érvényesíteni szükséges a legkisebb költség elvét. Az árnak ésszerűbb gazdálkodásra és szolgáltatásuk minőségének a javítására kell ösztönöznie az engedélyeseket.

A törvénymódosítás meghirdetett célja az alkuerő nélküli fogyasztók védelme. A hatósági árképzéssel kordában tarthatók 2009 elejéig erőteljesen emelkedő gázárak. (Az idén politikai döntéssel fogta vissza, majd fagyasztotta be az áremelést az előző, illetve a hatalmon lévő kormány.) Az új szabályozásnak köszönhetően január 1-jétől a hazai háztartások nagy részében egyáltalán nem drágul a gáz.

Kisebb lehet a gázkészlet

A jövő évtől a hazai biztonsági gázkészletek nagysága az eddigi évi 1200 millió helyett 600–1200 millió köbméter között fog mozogni, nagyságát minden évben a szakminiszter mondja meg. A kisebb gázkészlet fenntartása közvetve csökkentheti a végfelhasználói árat, a következő évi készletnagyság bizonytalansága viszont megnehezíti a versenypiaci tárolócégek számára a tervezést, a készletoptimalizálást. A szakminiszter dönt a biztonsági készlet beszerzésének idejéről, mennyiségéről és módjáról, továbbá arról is, hogy milyen feltételekkel adhatók bérbe a biztonsági tároló kihasználatlan kapacitásai.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.