BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számlaolvasási ki, mit, tud az EMFESZ-nél

A kereskedőt váltó ügyfelek januári számlája adminisztratív okokból három időszakra bomlott és két cégtől származhatott. Olyanok is voltak bőven, akik néhány nappal korábban kaptak az EMFESZ-től korábbi időszakra vonatkozó fizetési felszólítást. Az eredmény: zűrzavar az ügyfélszolgálaton.

A korrekt elszámolási igény rendkívül bonyolulttá tette az EMFESZ Kft. ügyfeleinek átadását a végső menedékes szolgáltatóknak.

 Mivel a kft január 3-tól nem tudott gázt szállítani, de kereskedői engedélyét Magyar Energia Hivatal csak január 13-tól függesztette fel, az EMFESZ januárban két számlát bocsátott ki: egyet a január 1-3 időszakra, a másikat a január 4-12 időszakra. Az egyetemes szolgáltatókkal történő elhatárolás napja tehát január 13-a volt. A január 13-tól a hónap végéig tartó időszakra már az új szolgáltatók küldtek számlát az ügyfeleknek.

„Az ezt megelőző időszakra az EMFESZ jogosult és köteles számlát kibocsátani, az ezt követő időszakra a kijelölt végső menedékes szolgáltató jogosult és köteles számlát kibocsátani. Az teljesen kizárt, hogy az EMFESZ-től bárki dupla számlát kapjon!” – magyarázták lapunknak a társaságnál, a kettős számlázásra vonatkozó kérdésünkre reagálva. Egyben elutasították, hogy a cég bármit is rosszul csinált volna.

„Nem az derült ki, hogy az EMFESZ hibázott, hanem az, hogy a felhasználók nem értik az EMFESZ-től és a kijelölt végső menedékesektől nagyjából egy időben kapott számlákat” – szögezték le. Hangsúlyozták, hogy az EMFESZ minden hozzá érkező számlapanaszt egyenként kivizsgál. Az elmúlt napok tapasztalatai egyöntetűen azt mutatják, hogy a felhasználó felháborodások több mint 95 százaléka kizárólag abból adódott, hogy a felhasználók a számla egy-egy tételét nem értették. Nagyon sokan mondták is, hogy teljesen felesleges volt egy órát sorban állniuk, hogy aztán két perc alatt bebizonyosodjon, hogy minden rendben van számlájukkal. Alapvetően ebben az ügyben egy kapcsolódási pont van az egyetemes szolgáltatókkal, ez pedig a mérőállások átadása az egyetemes szolgáltatók részéről a 48/2010 kormányrendelet alapján.

„Ha ez az EMFESZ részére rendelkezésre bocsátott adat rendben van, akkor az EMFESZ számlájával nem lehet baj, hiszen az EMFESZ ezen adat alapján köteles a számláját kiállítani” – magyarázták. Az EMFESZ egyszerre számol el felhasználóival és egyszerre adja át ügyfeleit. Az EMFESZ csak olyan felhasználót tud átadni, akivel már korábban elszámolt. A cég minden megtesz annak érdekében, hogy e folyamat a lehető gyorsabban lezáruljon. A számlákkal kapcsolatosan észrevételt tevő ügyfelek száma alapvetően nagyon kevés az EMFESZ korábbi összes felhasználó számához mérten. Ezek nagy részéről be is bizonyosodik, hogy alaptalan volt a panasza.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.