BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország a Gazpromnak: árengedményt, vagy szerződést bontunk

Törökország valószínűleg felbontja azt a szerződést, amelynek alapján földgázt vásárol a Gazpromtól, hacsak nem kap elégséges ármérséklést - jelentette ki Taner Yildiz török energiaügyi miniszter.

Törökország a szerződés alapján évente maximum 30 milliárd köbméter orosz földgáz átvételét vállalta, de az utóbbi időben egyre kisebb mennyiséget vesz át. A Gazprom szerint tavaly 18 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországnak. Idén az illetékesek szerint a szerződött mennyiség több mint 75 százalékát veszik át azért, hogy ne kelljen kötbért fizetniük - jelenti a Reuters.

Az előírt mennyiség csökkentésének egyik módja, ha módosítják a szerződéseket. Ankara tervei szerint árengedményt csikar ki a Gazpromtól és ha ezt nem sikerül elérni, felbontja a szerződést, amely alapján 6 milliárd köbméter gázt kap Oroszországtól. "Felbontjuk a szerződést, ha nem kapunk elégséges árengedményt" - közölte Yildiz.

Jelezte, hogy Törökország felülvizsgálja a szerződéseket azért, hogy megtakarítást érjen el, ugyanis az utóbbi 29 hónapban 39 százalékkal drágult az orosz földgáz ára. A két fél már korábban tárgyalt, de nem sikerült megegyeznie idén márciusban, amikor a probléma felvetődött Erdogan török miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev elnök moszkvai tárgyalásain.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.