BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl magas az olaj ára

Az olaj ára ma csökkent tegnaphoz képest, miután a szektor egyik irányadó szervezete arra figyelmeztetett, hogy a 80-100 dolláros olajára fékezheti a gazdasági növekedést.

A májusi jegyzésű könnyű nyersolaj ma délelőtt 83,70 dollárt ért, az északi-tengeri Brent ára 84,37 dollárra mérséklődött, miután a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) kiadta legfrissebb jelentését. Eszerint a bár az amerikai és ázsiai kereslet növekedése nyomán a vártnál nagyobb lesz az olaj iránti igény, a túl magas ár gondot jelenthet.

Az AFP által idézett jelentés úgy fogalmaz: az ártámogatások ugyan megvédhetik a nem-OECD fogyasztókat a magas áraktól, de ezek az árfolyam, a szigorúbb hitelfeltételekkel kombinálva megfékezhetik az OECD országok fejlődését. Az IEA úgy látja, a termelők számára gondot jelenthet, ha a korábbi 60-80 dolláros árszinthez hasonlóan elfogadják a mostani, 80-100 dolláros árakat.

A jelentés szerint egyébként ebben az évben napi 30 ezer hordóval magasabb, 86,6 millió hordós napi olajigény várható. Az Ügynökség várakozásai szerint az OPEC-kel kívüli Kanada és Oroszország is emeli majd kitermelését. 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.