BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újratárgyaltatnák az unióban a Déli Áramlat szerződéseit

SZABÁLYOZÁS Az Európai Bizottság újratárgyaltatná a Déli Áramlat gázvezeték szerződéseit, mert azok több ponton is ütköznek az uniós szabályozással. Nem érvényesül bennük a tevékenységek szétválasztása, nem megfelelő a Gazprom árképzése, és nem adnak hozzáférést a vezetékhez harmadik feleknek.

Bár az ügyben egy ideje már mindenki (EU, Gazprom, Magyarország) mindenkivel egyeztet, Kovács Pál energetikai államtitkár szerint nem látszik az alagút vége. Mint a Natural Gas Europe tegnapi konferenciáján kifejtette, „nekünk már holnap kell a válasz, nem öt év múlva, amikorra lezárulhatnak az EU-orosz kereskedelmi tárgyalások.”

A Gazprom projektigazgató-helyettese, Alekszander Sziromjatin közölte: nem képzelhető el, hogy az orosz társaságnak ne legyen tulajdonrésze a Déli Áramlat Oroszországon kívüli szakaszaiban, mert az erről szóló, nemzetközi megállapodások 50-50 százalékos hányadot rögzítettek. Ugyanezen okból nem lehet a magyarországi-szakasz egyedül magyar (MVM) tulajdonban.

Magyarországnak így is ígéretes a projekt. Kovács Pál szerint a Balkán felőli gázszállításoknál hazánk megkerülhetetlen, gázközponti szerepünk adott ebből a megközelítésből. De ez csak lehetőség. Haladni kell a térségi gázpiacok összekapcsolása érdekében. Ennek egyik eszköze, hogy újabb határokra terjesszük ki a magyar-román határon már sikeres kapacitás-lekötési platformot. A visegrádi országok a kiépülőben lévő észak-dél gázfolyosóra alapozva idővel közös kapacitás-terméket kínálnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.