BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrán cég adna el turbinát a Paks II-nek

Az ukrajnai Turboatom turbinákat szállítana a paksi atomerőmű új blokkjaihoz, közölte Viktor Szubbotyin vezérigazgató, amikor Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet meglátogatta a harkovi céget.

1978 és 1983 között a Turboatom (pontosabban a jogelődje) gyártotta a paksi atomerőmű nyolc turbináját, most pedig éppen ezek korszerűsítésében vesz részt.

A társaság turbinái a világ 45 országban működnek. Legújabb fejlesztése – amellyel Bayer Mihályt is megismertették – egy több mint 1100 megawatt teljesítményű, magas hatásfokú, percenként 1500-es fordulatszámú berendezés. Hasonlóakat már nyolc oroszországi, bulgáriai, illetve ukrajnai atomerőműben használnak.

Turbinát persze más is szállítana a paksi blokkokhoz. Ilyen a majdani tender egy várható pályázója, az orosz Roszatom is, amely a francia Alstommal indított ilyen együttműködést, de kínál nukleáris turbinát az amerikai General Electric, a japán Hitachi, a német Siemens és a szintén amerikai Westinghouse Electric is.

A magyarországi vállalatoknak inkább a motorok, generátorok, szivattyúk és más berendezések, illetve a kivitelezéssel kapcsolatok építőipari munkák lehetnek érdekesek. Úgy tudjuk például, hogy a hajdani Ganznak az indiai Crompton Greaves által ellenőrzött, tápiószelei cége, a CG Electric Systems Hungary Zrt. például motor és generátor szállítására nyitott. Egy másik Ganz utód, az orosz Atomenergomas többségi tulajdonában lévő Ganz EEG Kft. erőművi szivattyúval szállna be a bővítésbe. A jogelődje generátora ma is működik Pakson.

Jogelődi szinten a BIS Hungary Kft. is részt vett a paksi atomerőmű első fázisának fő építő-kivitelezésében, a Hepenix pedig sok éve partnere az atomerőműnek, amelytől főként a hulladéktároláshoz, kezeléshez és sugármentesítéshez kapcsolódó megbízásokat kap.

A paksi tender majdani kiírója, az MVM Zrt. már bő egy éve elkezdte listába szedni a beruházás esélyes, hazai beszállítóit. Hasonló magyarországi gyűjtésbe (regisztrálásba, előminősítésbe) fogott a Roszatom is. Utóbbi képviselői korábban 30 százalékosra tették a reális magyarországi beszállítói arányt, a cég projektigazgatója, Szergej Bojarkin viszont már 40 százalékról beszélt. Ráadásul azok a cégek, amelyek bekerülnek az orosz társaság beszállítói hálózatába, azoknak a világon a Roszatom által épített összes atomerőművi blokk kapcsán is érkezhetnek megrendeléseik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.