BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

3D-s dömping a CeBIT-en

A világ vezető informatikai és távközlési gyártóinak nem kis fejtörést okoz, hogy aktuális fejlesztéseiket hogyan osszák el a három nagy évindító kiállításon: a januári Las Vegas-i CES-en, a februári barcelonai mobilkongresszuson, illetve a kapuit tegnap este nyitó hannoveri CeBIT-en. Az irányadó trendeket már az év első hónapjában felfedik; az idei kulcsszavak a háromdimenziós képernyő, valamint az interneten kommunikáló háztartás és eszközei, beleértve az intelligens energiamérőket is. A hálózatba kötött otthonok egyes becslések szerint 2015-től éves szinten tízmilliárd eurós piacot is jelenthetnek. Mellettük folyamatos megújulásra képesek a noteszgépek, a tábla PC-k, az egyre okosodó mobiltelefonok gyártói, de ma már nagy érdeklődésre tartanak számot a kormányzati és egészségügyi e-megoldások.

A slágertermékek többségével a látogatók már az első két kiállításon megismerkednek, de azért a nagy gyártók egy része Hannoverre is tartogat meglepetéseket, hiszen nem elhanyagolható szempont, hogy Németország Európa egyik legnagyobb infokommunikációs felvevőpiaca. Az ígéretek alapján a Nokia itt mutatja be egyik legújabb, egyes hírek szerint a komáromi üzemben készülő mobiltelefon-családját. A német piacon most debütál a Microsoft legújabb mobiloperációs rendszere, a Phone 7 is, amelynek egyik sajátossága, hogy képes a dokumentumok megosztására a vállalati szerverek és a mobiltelefon között. Az erre az operációs rendszerre épülő telefonok első generációját az év második felére ígérik a nagy gyártók. Itt látható az egyik német cég jóvoltából egy olyan háromdimenziós kijelzőfejlesztés is, amelyhez már nincs szükség a nem túl dekoratív és egyeseknél rosszullétet is okozó 3D-s szemüvegre. Ugyancsak német fejlesztők mutatják be, hogyan illeszthetők interaktív 3D-s elemek a hagyományos honlapokba.

Az idei CeBIT-re azonban minden korábbinál jobban rányomja a bélyegét, hogy ezt az iparágat sem kerülte el a válság. A hét végéig tartó rendezvényen ezúttal mindössze 4157 cég állít ki, szemben a három évvel ezelőtti hatezer feletti, illetve a tíz évvel ezelőtti nyolcezres számmal. Pedig a szakma nagyobbik része már bizakodó, az előrejelzések szerint 2010-ben – ha egy számjegyű mértékben is, de – ismét növekszik az infokommunikációs költés a világon. Egy közelmúltbeli nemzetközi felmérés szerint a 2008–09 során „jegelt” céges IT-projektek egy része 2010-ben beindulhat. A bizalom jele lehet, hogy a kiállítás történetében először a technológiai ipar két nagy amerikai óriása, a Google és a világ legnagyobb netkereskedőjének számító Amazon is bemutatkozik, utóbbi a webalapú adattárolási megoldásaival.

Magyarok Hannoverben

A hazai cégek a nagy nemzetközi infokommunikációs vásárok közül évről évre a CeBIT-en képviseltetik magukat a legnagyobb számban, az idén mintegy huszonöten. Közülük a Nav N Go Kft. az idei kiállításra időzítette legújabb navigációs szoftverének az ősbemutatóját.

Az internet- és hálózatbiztonsági termékeket fejlesztő Navayo Technologies Zrt. az Android telefonokra specializált biztonsági termékét állítja ki. Az ITware Kft. pedig a barcelonai mobilkongresszus után Hannoverben is bemutatja egyedi mobiltelevíziós fejlesztését.

Az internet- és hálózatbiztonsági termékeket fejlesztő Navayo Technologies Zrt. az Android telefonokra specializált biztonsági termékét állítja ki. Az ITware Kft. pedig a barcelonai mobilkongresszus után Hannoverben is bemutatja egyedi mobiltelevíziós fejlesztését. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.