BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google-nek elege lett a cenzúrából

Befejezné működését a világ legnagyobb internetpiacának számító Kínában a Google, mivel nem hajlandó tovább cenzúrázni keresőoldalát a távol-keleti országban.

A döntéshozókhoz közel álló források szerint a Google már hosszú ideje fontolgatja ezt a döntését. A társaság már tavaly óta készül arra, hogy egy olyan egyértelmű gesztust tegyen a kínai kormánynak, amelyből kiderül, hogy a továbbiakban nem hajlandó korlátozni a kereső által kiadott találatokat a távol-keleti országban. Az amerikai óriásvállalat azután tette közzé állásfoglalását, hogy kínai hackerek célzott támadást intéztek a cég e-mail szolgáltatása ellen, amely a vállalat vizsgálatai szerint kifejezetten kínai emberjogi aktivistákat célzott.

„Eldöntöttük, hogy nem kívánjuk a továbbiakban cenzúrázni a google.cn kereső eredményeit. A következő néhány hétben tárgyalásokat kívánunk folytatni a kínai kormányzattal, hogy megegyezünk azokban a feltételekben, amelyek mellett egy cenzúra nélküli keresőt működtethetnénk törvényes keretek között, ha egyáltalán van erre lehetőség” – kommentálta az eseményeket David Drummond, a Google jogi ügyekért felelős vezérigazgatóhelyettese.

A társaság a harmadik negyedévben jelentett 5,9 milliárd dolláros árbevételének közel 53 százalékát az Egyesült Államokon kívül szerezte, azonban a kínai piacról mindössze a társaság bevételének elenyésző része származik. A távol-keleti piac feladása így rövid távon várhatóan nem befolyásolja az óriási internetvállalat bevételeit. Kínában jelenleg is 350 millió aktív internetfelhasználó van, ami elemzői vélekedések szerint a következő évtizedben akár 40 százalékkal is nőhet, így a kivonulás a következő évtiezedek várhatóan legfontosabb internetpiacának számító országból hosszú távon stratégiai hátrányt okozhat a vetélytársakkal szemben.

A kínai piac az egyik a világszerte mindössze néhány ország közül, ahol a Google nem piacvezető. A távol-keleti ország legnépszerűbb keresője a Baidu 60 százalékos piaci részesedéssel, és mindössze második a Google 30 százalékos népszerűségével.

A bejelentés a cégek papírjait sem hagyta érintetlenül. A közlemény nyilánosságra hozatalát követően a Google részvényei 1,3 százalékkal zuhantak, mígy a Baidu papírjai 6,8 százalékot drágultak.

Vannak azonban olyan elemzők, akik nem veszik ennyire komolyan a Google bejelentését, mivel véleményük szerint ez inkább kritika a kínai kormány internetes politikájával szemben, mint egy valós állásfoglalás. Célja csak az, hogy az amerikai vállalat egyértelműen meghatározza álláspontját a távol-keleti kabinettel folytatott tárgyalások előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.