BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Android átvette a hatalmat

A tavalyi év utolsó három hónapja során valósággá vált az iparági elemzők régi jóslata: a Google által fejlesztett Android hivatalosan is a legkeresettebb mobil operációs rendszerré vált.

A Canalys kutatócég eredményei szerint a Google Androidjával szerelt okostelefonokból többet szállítottak le a tavalyi negyedik negyedévben a gyártók, mint az eddigi piacvezető Nokiákból, amely a saját fejlesztésű Symbian operációs rendszerét használja. Az október-decemberi időszakban 32,9 millió Androiddal szerelt telefon kelt el, óriási növekedést produkálva a 12 hónappal korábbi 4,7 millióhoz képest. (Ezek természetesen több gyártókészülékeinek összesített listáját jelentik, hiszen árul androidos telefonokat a HTC, a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson is.)

A Nokia ezzel szemben mindössze 31 millió mobilt értékesített, ami csak 30 százalékos bővülést jelent, így alig egy év alatt olvadt el a finn mobilgyártó előnye. Az Apple 86 százalékkal erősödve 16,2 millió mobilt adott el, Blackberryből 14,6 millió fogyott, ami 36 százalékos növekedést takar. A Microsoft Windows Mobile-os okostelefonjait 3,1 millióan választották, ami 20 százalékos csökkenésnek felel meg.

A tavalyi harmadik negyedévben összesen mintegy 101,2 millió okostelefont szállítottak le a gyártók, ami 89 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, vagyis az okostelefonok a messze leggyorsabban bővülő ágazatának bizonyultak az elmúlt egy évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.