BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a Magyar Telekom nyeresége

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett gyorsjelentésben. A Cashline elemzői szerint a vállalat a különadóval is tartani tudja majd a papíronkénti 70 forintos osztalékot.

A bevételek 5,8 százalékkal 452,6 milliárd forintra mérséklődtek 2010 első kilenc hónapjában 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban csökkentek, valamint mérséklődtek a magyarországi adat bevételek is - áll a vállalat közleményében.

Ezen csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobil internet valamint rendszerintegrációs és információtechnológiai
szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez (2010 első kilenc hónapjában a forint 3,0 százalékkal erősödött a macedón dénárhoz és 2,6 százalékkal az euróhoz képest).

Az EBITDA 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 41,3 százalék volt. A vizsgálattal kapcsolatos költségek valamint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások nélkül számolva az EBITDA 7,5 százalékkal mérséklődött. Az EBITDA ráta ezen rendkívüli tételek nélkül 2010 első kilenc hónapjában 42,2 százalék volt, míg 2009 azonos időszakában 43,0 százalék.

A hangalapú bevételekhez kapcsolódó kifizetések mérséklődése (a forgalom visszaesése és a magyar mobil végződtetési díjak csökkentése következtében) valamint a költségoptimalizálási intézkedések eredményeként a személyi jellegű és egyéb működési költségek csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek esését.

A Cashline elemzése szerint a Magyar Telekom minden szinten a konszenzust valamivel meghaladó számokat tett közzé, és az éves tervekben is szolgáltatott némi kellemes meglepetést. Ugyan az árbevétel minden szegmensben visszaesett az előző évhez képest, a vállalat már látja a fellendülés jeleit, és az idei évre a korábbiakhoz képest kisebb negatív hatással számol, ami a kormányzati intézkedéseket illeti. Így a bevétel a 6 százalékkal, az EBITDA 7 százalékkal csökkenhet, szemben a korábban megadott 6-8 százalék és 7-9 százalék prognózissal. A válságadó viszont, ahogy azt a vállalat jelezte már, 27 milliárd forinttal terheli az idei évet.

A beruházási tervek 10 százalékos csökkenését megerősítették, valamint a nettó eladósodottsági ráta 32,3 százalékra mérséklődött, ami megnövelheti a terét az osztalékfizetésnek. Elviekben a különadóval együtt is ki tudna a vállalat fizetni részvényenként 70 forintos osztalékot a megítélésünk szerint 2010 után, hogy ne sérüljön a 30-40 százalékos eladósodottsági célsáv, azonban óvatosságból kisebb lehet az osztalék, de így is 50 forint fölött maradhat - írja a Cashline.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.