BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenszerek válságra

IT-piac Hogyan birkóznak meg a cégek a gazdasági válsággal, és ebben milyen szerepe lehet az informatikának? Ezt firtatták piackutatók a közelmúltban egy világméretű felmérésben, amely a világ vezető IT-cége, a HP megbízásából készült. A válaszokból kiderült, hogy a vállalatok számos esetben új informatikai fejlesztésekkel próbálnak költségeket csökkenteni, egyben felkészülni a gazdasági válság utáni időszakra. A megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy a krízis ideje alatt kell lehetőséget találni a technológiai infrastruktúra átalakítására.

A válaszadók több mint kétharmada érzi úgy, hogy a mai gazdasági helyzetben a legfontosabb az összhang a szervezet üzleti céljai és a rendelkezésre álló informatikai infrastruktúra között. Ők elsősorban a költséges nagygépes alkalmazásokról térnének át új megoldásokra. Az informatikai vezetők 56 százaléka tervez szerverkonszolidációt, 49 százaléka vezet be virtualizációs megoldásokat, 45 százaléka korszerűsíti az alkalmazásokat, 41 százaléka pedig automatizációs megoldásokat tervez. A felmérésből az is kiderült, hogy a vállalatok közel kétharmada készpénzben fizet ezekért a beruházásokért, mindössze 27 százalékuk tervezi ezeket hitelből megvalósítani.

Egy másik elemzésből pedig az derül ki, hogy a válság erősödésével élénkül az érdeklődés a szabadon felhasználható szoftver, a Linux iránt. Az IDC piacelemző cégnek a Linux-forgalmazó Novell által támogatott, ez év februárjában végzett felmérése szerint a recesszió világszerte növelte a szoftver eladásainak a számát. Az informatikai vezetők több mint fele tervezi a Linux bevezetésének idei felgyorsítását. Az első számú hajtóerő a jelenlegi támogatási költségek csökkentése. A gazdasági krízis hatásai leginkább a pénzügyi szolgáltatások területén és a kormányzati szférában érezhetők, ahol az intézmények közel kétharmadában áll jóval kevesebb összeg ilyen célokra, illetve csak a legszükségesebb befektetéseket engedélyezik.

A felmérésben részt vevők több mint 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő egy-két évben további alkalmazásokat terveznek Linux alatt futtatni, 49 százalékuk pedig az állította, hogy öt esztendőn belül ez lesz az elsődleges szerverplatformjuk.

„Egyes iparágakban a megkérdezetteknek már több mint 60 százaléka tervezi a Linux bevezetését asztali számítógépeire, míg a kiszolgálók terén ugyanez a mutató már közel 70 százalék” – mondja Szittya Tamás, a Novell Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.