BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Google-botrány - "A kínai net szabad, de engedelmeskedjenek"

Kína ma hivatalosan is reagált a Google lépésére, miszerint a jövőben nem cenzúrázza az országban elérhető keresési találatokat és előfordulhat, hogy kivonul Kínából.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán úgy nyilatkozott: az internet szabad, de az országban működő külföldi cégeknek be kell tartaniuk a vonatkozó szabályokat. A felszólítás megjelent a kommunista párt hivatalos lapjában, miután az AP információi szerint kínai internetezők virágokat tettek a Google ottani székhelyéhez, szolidaritásuk kifejezéséül.

Kínában 338 millióan használják az internetet és bár Peking propagálja a világhálót az üzleti szférában, kiterjedt tartalomszűrő rendszert alkalmaz. A pornográfnak minősített weboldalakon kívül a politikailag érzékeny témákat sem találhatták meg eddig a kínai felhasználók, mivel a Google kínai üzletága a kormány kérésének megfelelően cenzúrázta az oldalakat.

A társaság már tavaly óta készül arra, hogy egyértelműen jelezze a kínai kormánynak, a továbbiakban nem hajlandó korlátozni a kereső által kiadott találatokat. Az amerikai óriás azután tette közzé állásfoglalását, hogy kínai hackerek célzott támadást intéztek a cég e-mail szolgáltatása ellen, amely a vállalat vizsgálatai szerint kifejezetten kínai emberi jogi aktivisták ellen irányult.

„Eldöntöttük, a továbbiakban nem kívánjuk cenzúrázni a google.cn kereső eredményeit. A következő néhány hétben tárgyalni akarunk a kínai kormányzattal, hogy megegyezzünk azokban a feltételekben, amelyek mellett egy cenzúra nélküli keresőt működtethetünk törvényes keretek között, ha egyáltalán van erre lehetőség” – kommentálta tegnap az eseményeket David Drummond, a Google jogi ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Google újabb védekező lépésként mostantól alapértelmezésként használja a https védelmi protokollt a Gmail rendszerben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.