BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonhat év után először veszteséges a Microsoft

Először szenvedett el negyedéves veszteséget a Microsoft azóta, hogy a társaság részvényeit 26 évvel ezelőtt bevezették a tőzsdére.

A vállalat második negyedévi gyorsjelentése szerint a felvásárolt AQuantive nevű online hirdetési ügynökséggel kapcsolatos leírás miatt 492 millió dollár volt a hiány. Tavaly április-június között még 5,9 milliárd dollár volt a vállalat adózott eredménye. Az üzleti divízió 7,1 százalékkal, a szerver üzletág 13 százalékkal javított bevételei. Az Xbox értékesítést is magába foglaló szórakoztatóipar szektor 20 százalékkal javított és 1,78 milliárd dolláros eredménye meghaladta az elemzői várakozásokat.

A rendkívüli tételek nélkül viszont 73 centet tett ki a részvényarányos nyereség a 62 centes elemzői várakozásokkal szemben. A bevétel 4 százalékkal 18 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez Steve Ballmer vezérigazgató szerint rekordnak számít.

A Microsoft 6,2 milliárd dollárt írt le goodwillként az AQuantive internetes reklámcég megvásárlása után, jelezve, hogy a cég online üzletága nem a vártnak megfelelően fejlődik majd. Ezzel egyidőben a cég 3,5 százalékkal, 3,78 milliárd dollárra csökkentette a marketing költségeit. A Microsoft nem változtatott a július 1-vel kezdődő üzleti évre vonatkozó üzemi költség tervein, eszerint továbbra is 30,3 milliárd dollárral számol a cég.

A Microsoft sorsa a Windows 8 októberi bemutatójától függ, Redmond 1995 óta nem látott átalakítást hajt végre operációs rendszerén. A cég tervei szerint a hagyományos PC-k mellett a Windows 8 a táblagépekkel is kompatibilis lesz és egyúttal színre lép a Microsoft saját táblája, a Surface is. A tervek szerint ezzel egy időben megújul az Office csomag is. A várakozások nagyok, hiszen az elmúlt hét negyedévből ötben csökkent a Windows divízió árbevétele, miután a PC-vásárlások csökkentek és az elemzők szerint sok felhasználó elhalasztotta az upgrade-et a Windows 8 érkezéséig.

Colin Gillis, a BGC Partners LP. elemzője a Bloombergnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi rossz makrogazdasági környezetben nem volt nehéz kellemes meglepetést okozni a piacnak, ennek ellenére a jelentés után 2,7 százalékkal emelkedett a cég részvényárfolyama, majd 1 százalékos pluszban zárt a New York-i kereskedésben. A cégnek van mit behoznia ezen a téren, hiszen június végéig 5,2 százalékkal csökkent a papírok értéke, miközben a Standard & Poor''s 500 csak 3,3 százalékos mínuszt könyvelt el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.