BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés volt az Apple a befektetőknek - Tízhónapos mélypont jöhet

Hiába érkeztek kedvező hírek az Apple új okostelefonjának kínai debütálásáról, a cég részvényei tovább esnek a New York-i kereskedésben.

Erősen kezdett Kínában az Apple pénteken piacra dobott új termékével. A világ legnagyobb értékű vállalata az első két napon összesen két millió új iPhone 5-t értékesített a világ legnagyobb gazdaságában, ahol a készülék amerikai bemutatását követően három hónappal kezdték meg az értékesítést. A kétmilliós eladási adat különösen annak fényében kedvező, hogy az előző modellből, az iPhone 4S-ből a teljes harmadik negyedévben fogyott ennyi – írja a The Wall Street Journal.

Kína az Apple számára is kiemelkedően fontos, a távol-keleti ország mostanra ugyanis a világ legnagyobb nemzeti okostelefon-piacává vált. Bár a kaliforniai vállalat piaci részesedése nem túl magas az országban – az elmúlt évben mindössze 4,2 százalék volt – a július és szeptember közötti három hónapban így is a világ legnépesebb államába adta az Apple iPhone-értékesítésének majd tizedét.

Bár a kínai híreket a szakértők többsége pozitívnak értékelte, a befektetőknek ez sem volt elég, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy az Apple részvényei ma is folytatták a hetek óta tartó esést. A cég papírjai jelenleg – két órával kereskedés kezdetét követően – 1,6 százalékos mínuszban állnak, s komoly esély mutatkozik arra, hogy a kurzus február közepe óta először 500 dollár alá bukik.

Az árfolyam eddigi csúcsát szeptemberben 702 dolláron érte el, az elmúlt hónapokban azonban lejtőre került az Apple, s a cég értéke majd 30 százalékkal csökkent. A fordulatot szakértők azzal magyarázzák, hogy bár a társaság továbbra is igen dinamikusan növekszik, a cég előző két gyorsjelentésével csalódást okozott, s legutóbbi termékei sem váltották be minden esettben a hozzájuk fűzött reményeket.

Látszólag az elemzőcégek is egyre kevésbé bíznak egy meredek emelkedésben: míg néhány hete többen is 1000 dollár fölötti árfolyamot vizionáltak 2013 őszére, a Citigroup ma jelentősen, 675 dollárról 575-re csökkentette az Apple részvényekre meghatározott célárát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.