BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leváltják a veterán vezért, ugrik a Nokia részvénye

A Nokia részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett, miután a The Wall Street Journal hírt adott arról, hogy leválthatják a cég vezérigazgatóját.

Az 57 éves Olli-Pekka Kallasvuo gyakorlatilag a fél életét a Nokiánál töltötte, a veterán vezérigazgatónak azonban talán már júliusban távoznia kell. A The Wall Street Journal értesülései szerint a finn mobilóriás fejvadászokat bízott meg Kallasvuo utódjának megtalálásával.

A hír kipattanását követően 4,2 százalékkal emelkedtek a vállalat részvényei. A finn Nordea elemzője, Sami Sarkamies a Reutersnek úgy nyilatkozott: a piac azért örül, mert arra számít, hogy nem csak személyi, hanem stratégiai változások is történnek a világ legnagyobb mobilgyártójánál. Hasonlóan vélekedett a Gartner elemzője is, Nick Jones a befektetőknek írt kommentárjában úgy vélte, Kallasvuo elvesztette a piac bizalmát és a változás csak jót tehet a Nokiának.

A Strand Consult szakértője szerint a Nokia vezére nem képes felvenni a kommunikációs versenyt olyan egyéniségekkel, mint a Microsoft-vezér Steve Ballmer, vagy az Apple ikonja, Steve Jobs. Más kérdés, hogy a Nokia állítólag már két IT menedzsert is felkért a feladatra, akik elutasították az ajánlatot. Az MKM Partners munkatársa megjegyzi: nem könnyű egy amerikai cégvezért rábeszélni arra, hogy költözzön Finnországba, főleg, mivel a cég általában nem fizet túl magas bónuszokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.