BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolták a Google-t

Egy francia bíróság kártérítést ítélt meg egy könyvkiadó javára, mivel a Google az ítélet szerint a szerzői jogokat megsértve tette az interneten elérhetővé egyes könyvek részleteit.

A La Martiniere kiadót a Google elleni ítélet nyomán 300 ezer eurós kártérítés illeti meg. A keresőóriásnak ezen felül naponta 10 ezer eurót kell fizetnie addig, amíg el nem távolítja a kérdéses könyvrészleteket az internetről – tudósít az AP.

Az ítélet érdekessége, hogy a Google tervei szerint több millió könyvet szkennel be és tesz elérhetővé az internete. Az akciót több könyvkiadó is ellenzi.

Mint arról korábban beszámoltunk, a könyvkiadás végét jelentheti, ha a nagy internetes szolgáltatók – a Google, az Amazon, vagy a Barnes & Noble – a kiadókat áraik csökkentésére kényszerítik a már bevezetett, valamint bejelentett változásaikkal. Az új gyakorlat alapján az Amazon minden elektronikus könyvet 9.99 dollárért adna az Egyesült Államokban, valamint a Google több millió lejárt jogdíjú könyvet tenne közzé szabad felhasználásra – azonban erről nem egyeztettek a könyvkiadókkal, melyek ezt nehezményezik, és ellenséges lépésként értékelik.

Ugyanakkor a Google 2 millió, a digitális könyvtárában található könyvnek ad esélyt arra, hogy újra megjelenjen nyomtatásban. A keresőóriás ezzel gesztust tesz a hagyományos média világa felé. Az Espresso Book Machine nevű szerkezet nevéhez híven rendkívüli sebességgel képes könyveket előállítani. Egy 300 oldalas puhakötésű könyv elkészítése mindössze 5 percig tart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.