BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a kvázi-rabszolgamunkával gyártott iPadek korának?

A világ legnagyobb elektronikai gyártója, a Foxconn közölte: újabb béremelést hajtott végre kínai dolgozóinál.

Két éven belül már a második jelentős béremelést hajtja végre a tajvani cég, miközben az amerikai munkaügyi felügyeleti szervezet képviselői vizsgálják a vállalatnál tapasztalható munkakörülményeket. A Foxconn közlése szerint 25 százalékkal emelte meg a béreket, ezzel az alkalmazottak február elsejétől 62-88 ezer forintnak megfelelő összeget keresnek havonta.

Az AP tudósítása szerint a Foxconn egyúttal ígéretet tette a munkaidő csökkentésére és a munkakörülmények javítására is. A vállalat 2010-ben sokszor szerepelt a hírekben, miután a kínai Senzenben található óriási gyárkomplexum tucatnyi dolgozója követett el öngyilkosságot a telephelyen. A múlt hónapban ismét felmerült a téma, miután több mint tíz munkás mászott fel a dél-kínai Wuhanban található gyár tetejére és fenyegetőzött öngyilkossággal egy munkaügyi konfliktus miatt. A Foxconn 1 millió munkással dolgozik Kínában, a vállalat többek között a HP és az Intel termékeit szereli össze, de itt készül minden forgalomba kerülő iPad is.

A Foxconn tagadta, hogy túl nagy terhelésnek teszi ki a dolgozóit, de a vádak felröppenése után nem sokkal közölte, hogy megduplázza a béreket, így emelkedett 69 ezer forintnak megfelelő összegre az átlag Foxconn-dolgozó fizetése.

A Foxconn tavaly jelentette be, hogy jelentősen emeli a gyáraiban alkalmazott robotok számát. Tízezerről idén 300 ezerre emelkedik a Foxconn telephelyein tevékenykedő robotok száma, három éven belül pedig egy millió robot dolgozhat majd a kínai gyárakban.

Az elmúlt években több béremelést hajtottak végre Kínában, a gyári dolgozók pedig – szokatlan módon – sztrájkokat szerveztek többek között a Honda kínai üzemében, megfékezve ezzel a termelést. Ugyan a bérek már a kilencvenes években is erősen emelkedtek Kínában, de ezt a termelékenység is követte, így ennek negatív hatása részben kompenzálódott, a bázis pedig nagyon alacsony volt. Azonban ha a következő öt évben évi 19 százalékkal emelkednek a fizetések, akkor a BCG becslése szerint 623 dollár lesz az átlagos havi fizetés Kínában, ez pedig az egész gazdaságon végighullámzik majd.

30 évi gyors növekedés után idén tetőzik a munkaképes korban lévő - 15-64 év közötti - kínai népesség aránya a lakosságban. Részben még az egyke-politika 1980-ban történt bevezetését megelőző születési hullám következményeként, három évtized alatt 33 százalékkal bővült a kínai munkaerő, amely biztosította az exportra termelő dél-kínai üzemek olcsó munkásutánpótlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.