BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanpiac - Felpörgette a januárt a végtörlesztés, mi várható?

A csökkenés ugyan nem volt olyan mértékű, mint amikor a „békeidőkhöz” képest először zsugorodott a lakáspiac három évvel ezelőtt, tavaly mégis kevesebb lakástranzakciót regisztráltak, mint 2010-ben.

Az idei év első néhány napja azonban reményre ad okot: január első hete a megszokottnál aktívabb vevői érdeklődést hozott a lakóingatlan piacon, ami mögött főleg a végtörlesztés, és a gazdasági események miatt a vagyonuknak biztos helyet keresők állhatnak – írja az Otthon Centrum.

A tranzakciószámok csökkenése nem annyira drámai, mint amikor a 2007-es 191.000 tranzakcióról 2009-ben a felére, 90.000 körülire esett vissza az eladások száma, de így is körülbelül 10 százalékos visszaesés történt 2010-ről 2011-re.

Az ingatlanpiacon 2011-ben negyedévről-negyedévre folyamatosan nőtt az alku mértéke, a legmagasabb érték az utolsó negyedévben volt tapasztalható, csaknem 8 százalék. Az alkulehetőségek növekedésében a végtörlesztés is szerepet játszhatott, bár jelentős különbség nincs a kimondottan végtörlesztés miatt és a nem végtörlesztés miatt értékesített ingatlanok között.

A hitelközvetítői piacon tovább folytatódott a piactisztulás 2011-ben. „Egyértelmű koncentráció figyelhető meg, a jelenlegi piaci viszonyok között a nagyobb hitelközvetítő hálózatok tudnak talpon maradni.” – mondta el Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója.

Ahogy tavaly, úgy 2012-ben is központi kérdés lesz a lakáspiacon a késedelmes devizahitelek kezelése. Az Otthon Centrum kínálatában stabilan 10 százalék körül alakult a végtörlesztés miatt eladásra kínált ingatlanok száma. A növekvő részarányra a közelgő határidő adhat magyarázatot, illetve az, hogy a vevőknek volt idejük végigtekinteni a kínálatot és döntést hozni, valamint a határidőhöz közeledve jobb alkupozícióra számíthatnak. A vevői érdeklődés magas szintje januárban is fennmaradt. A Bankszövetség és a kormány közötti megállapodás értelmében a végtörlesztés február végi határideje a szükséges tőkét lakáseladásból fedezők számára gyakorlatilag január 30-ra rövidült. Ez is szerepet játszhat abban, hogy január első hetében a megszokottnál jóval aktívabbak voltak a vevők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.