BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb változások a lakástakarékoknál

Az eddigi három hónap helyett júliustól már két hónap után elkezdődhet a kiutalás a lakás-takarékpénztári számlákról. Ezzel együtt e termékek egyes paraméterei is változnak.

Július elsejétől az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződéseknél már nem három, hanem két hónap lesz a kiutalási időszak. A lakáskasszák különböző termékparaméterek apró módosításával készülnek erre. A megtakarítási időszak utolsó havi befizetése után még három teljes hónapot kellett várniuk eddig a lakás-takarékpénztári ügyfeleknek arra, hogy befizetésüket a 30 százalékos állami támogatással és a lakáskassza által fizetett kamattal együtt – akár hitellel kiegészítve – felhasználhassák.

A már megkötött szerződések esetében ez továbbra is így lesz, a július 1-jétől hatályos törvény- és rendeletmódosítás értelmében azonban az új szerződések esetében fél év múlva már a rövidített, két hónapos kiutalási időszakra kell kötelezettséget vállalniuk a lakáskasszáknak.

A kiutalási időszak rövidülése természetesen átírja a termékek egyes paramétereit. Mivel rövidebb idő alatt könyvelhetik el a csaknem változatlan összegű, állami támogatással növelt hozamot az ügyfelek, ez valamelyest növeli a termékek hozamát. Ugyanakkor a kiutalási időszak egyetlen hónapjára jutó, a lakás-takarékpénztár által fizetett kamat kiesik. Mindez pedig minimálisan ugyan, de módosítja a lakáskasszák többségénél két számjegyű egységesített betéti kamatláb mutatót (EBKM).

Megkérdeztük a lakás-takarékpénztárakat, hogy mindezen túl más termékjellemzők megváltoztatásával is reagálnak-e a jogszabályváltozásra. Az Aegon Lakástakarékpénztárnál Palkó Mónika ügyvezető szerint folyamatban van a termékpaletta vizsgálata, de új módozatok bevezetését nem tervezik.

Ha nem szükséges, a szerződéses összeg nem módosul, az alacsonyabb megtakarítási hányad miatt viszont a felvehető hitelösszeg valamelyest nőhet, egyes módozatok eddig 45 hónapos megtakarítási időszaka pedig egy hónappal meghosszabbodhat. Az Erste Lakástakaréknál a törvényi változástól függetlenül vizsgálják az esetleges módosítás szükségességét. Fontos szempont náluk, hogy megújult termékeik minél jobban tudják támogatni a hitelezési aktivitás növelését. A belső folyamatok átalakítása náluk is zajlik.

A Fundamenta Lakáskasszánál egyelőre korainak érezték nyilatkozni, az OTP Lakástakarékpénztárnál pedig felhívták a figyelmet, hogy a kiutalási időszak egy hónapos csökkentése inkább technikai jellegű változtatás, hiszen ez az az időszak, amikor az ügyfélnek betétbefizetési kötelezettsége már nincs, azaz az két legfontosabb elemre, az elérhető megtakarításra és a lakáskölcsönre nem gyakorol érdemi hatást. Egy hónappal kevesebb ideig kamatozik az összegyűjtött megtakarítás, az így „kieső” szerződéses összeg a felvehető lakáskölcsön növekményeként jelenhet meg náluk is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.