BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A németek nemet mondtak: nem lesz gigafúzió

Megszakadtak a tárgyalások a brit BAE Systems és az az Airbust gyártó EADS között, így nem jön létre a két iparvállalat fúziója.

Egy az AFP-nek nyilatkozó bennfentes szerint a német kormány ellenállása miatt szakadt meg a fúzióval kapcsolatos tárgyalás, így a brit fél nem is kéri majd a ma esti hat órakor lejáró egyeztetési határidő meghosszabbítását.

A két vállalat szeptember 13-án jelentette be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat egy vegyesvállalat létrehozásáról, amelyben az EADS részvényesek 60, a BAE tulajdonosai 40 százalékot birtokolhattak volna. A Reuters által megkérdezett elemzők üdvözölték a hírt, amely árcsökkentést eredményezhetett volna és elősegíthette volna a szektor konszolidálását.

Az ügy érdekessége, hogy az EADS részéről a fúzió mellett szóló egyik fő érv éppen a vállalaton belüli német-francia hatalmi megosztás kényszerének felszámolása volt. A francia állam ugyanis a német fél elégedetlenségére azért kampányolt, hogy a tevékenységet jobban fókuszálják az EADS Toulouse-i bázisára. A másik oldalon a Daimler eldöntötte, hogy eladja EADS-beli részesedését, amit más befektető híján a német állam vásárolna meg, ezzel tovább fokozva a franciák frusztráltságát a növekvő német állami befolyás miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.