BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Saab saga folytatódik

Várhatóan mégis megállapodik a General Motors és a holland Spyker a Saab értékesítéséről – közölték az ügyet ismerő nevük elhallgatását kérő források.

A tárgyalások azután fordultak pozitívra, hogy az európai sportkocsigyártónak sikerült újabb befektetőt maga mögé állítania, így a Saab várhatóan megmenekülhet a felszámolástól.

Svéd lapértesülések szerint a holland cég legutóbb mintegy 500 millió dollárt ajánlott a Saabért, ami elemzők szerint már elég lehet a sikerhez, mivel értesüléseik szerint a GM vezetése 450 millió dollár körüli összegért már megválna svéd leányvállalatától.

A GM elnöke január hetedikén úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy számbavehető ajánlat érkezik a svéd márkára, amelynek megszüntetését korábban bár bejelentette a GM. Ed Whitacre annak ellenére nyilatkozott erről, hogy a Spyker már előtt jelezte, hogy újabb ajánlatot tesz az autógyárra.

Az elmúlt hetekben azon mélázott az üzleti sajtó, miképpen tudná finanszírozni a svéd gyár megvásárlását a Spyker, ha 2004 májusi bemutatkozása óta egyszer sem volt nyereséges. A cég a tavalyelőtt gyártott 43 kocsijából 37-et adott el 2008-ban és összesen 7,9 millió eurós bevételre tett szert.

Másrészt a szintén 2008-ban 287 millió eurós veszteséget elszenvedett Saab sincs jó helyzetben, hiszen 2001 óta folyamatosan veszteséges. A 3400 fős gyár - beszállítói által - összesen 8 ezer embernek ad munkát Svédországban, tehát Stockholm komolyan aggódik.

A Spyker részvényeinek ára mindenesetre 29 százalékot emelkedett a Saab-üzlettel kapcsolatos hírek hatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.