BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban az EU kamiongyártói, de a Rába előremenekül

Nagyot zuhant a nyugat-európai kamionpiac, ami komolyan érinti a gyártókat is. A futóműbeszállító Rába azonban palettabővítéssel növelte bevételét.

Az elsősorban a nemzetközi áruszállításban használt vontatók eladása júliusban 7,3 százalékkal esett az Európai Unióban, augusztusban pedig 9,7 százalékot regisztráltak.

A legnagyobb fuvarozó országok közül csak Nagy Britanniában volt egy enyhe, 0,7 százalékos eladásbővülés, ám Németországban már 10,8 százalékkal esett a forgalom, míg a francia, a spanyol és az olasz piac 14, 18 és 37 százalékkal szűkült.

A Rába Futómű Kft. a Scania és a Volvo számára szállít futóműalkatrészeket. A kamiongyártók termeléscsökkenését azonban úgy ellensúlyozza a cég, újabb és újabb alkatrészekkel bővíti kínálati palettáját.

Másrészt komplett mezőgazdasági és off-road teherautó futóműveket szállítanak az amerikai John Deere és a Marmon-Herrington, valamint – idén több mint 3 millió euró értékben – a GAZ csoporthoz tartozó Ural terepjáró teherautói számára. Így az árbevétel idén még emelkedett is – mondta Steszli Ádám, a Rába Járműipari Holding Nyrt. kontrolling igazgatója.

Részletek a keddi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.