BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankokkal tárgyal a Mal

Vasárnap újraindítanák a termelést az ajkai timföldgyárban, amelynek tárolójából vörösiszap ömlött ki

Már vasárnap újra szeretné indítani a termelést ajkai timföldgyárában a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) – mondta el a Világgazdaságnak Tolnay Lajos, a társaság elnöke. A Mal kolontári vörösiszap-tárolójából hétfőn kiszabadult iszap és lúgos víz tegnapra elérte Győr-Moson-Sopron és Vas megyét, a tragédia négy emberéletet követelt. A tragédia nyomán Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal leállítatta az ajkai gyárat, másnap az illetékes környezetvédelmi hatóságok október 15-i hatállyal rendelték el a Mal teljes magyarországi tevékenységére vonatkozó egységes környezethasználati engedély felfüggesztését.

„A felfüggesztés ellen fellebbezni fogunk, hiszen ha eleget tennék az elvárásnak, az újabb katasztrófát idézne elő” – hangsúlyozta lapunknak a Mal elnöke. Az újraindítással kapcsolatos kérelmét és indoklását a társaság kedden elküldte az illetékeseknek. Az indoklásban az szerepel, hogy a Mal tevékenységének leállítása esetén a cég és üzleti partnereinek mintegy 3000 hazai alkalmazottja maradna munka nélkül. „További, közel 400 állás kerülne veszélybe a csoport azon külföldi érdekeltségeinél, amelyek munkája a magyarországi termeléstől függ” – mondta Tolnay Lajos.

A jórészt exportra termelő Mal múlt évi külkereskedelmi szaldója 12 milliárd forint volt. „Ha leáll, az állam 2014-ig összesen 7,3 milliárd forint adóbevételtől esik el” – érvelt a cégelnök. A társaság fő gondja az, hogy megoldást találjon a kárelhárítás finanszírozására. A lehetőségekről ma egy négytagú bankkonzorcium képviselőivel egyeztetnek az ajkai központban.

A cég boszniai bányája még működik, és szlovéniai érdekeltségének, a Silkemnek is van raktáron valamennyi alapanyaga, de kérdés, ez mennyi időre elegendő. Ráadásul a csoport működésének leállítása olyan hazai tevékenységeket is érintene, amelyek nem is állnak kapcsolatban az ajkai vörösiszap-tárolóval, például a fémes üzletágat.

Tolnay Lajos úgy véli, az újraindítás körülményei biztonságosak. A gyártás során keletkező vörösiszapot egy olyan, teljesen új tározóba kívánják elhelyezni, amelynek kapacitásai egy-másfél évre elégségesek, és amely újfajta műszaki megoldásai miatt a meglévőknél már jóval biztonságosabb. A Mal egyetemekkel és kutatóintézetekkel korábban a jelenleginél kevesebb vizet tartalmazó iszapot eredményező gyártási eljárás kidolgozásába fogott bele. A kutatómunka várhatóan egy év múlva zárul. (A vörösiszapban lévő, iparilag még hasznosítható anyagok, például nehézfémek, költséges kinyerése egyébként nincs napirenden, külföldön viszont vannak ezt célzó kísérletek.)


További részletek

vg.hu/iszapkatasztrófa

Pintér Sándor: „Emberi mulasztás történt”

„Nem természeti katasztrófa miatt szakadt át hétfőn a Kolontár közelében lévő vörösiszap-tároló fala, hanem emberi mulasztás történt, a felelősök felkutatását tehát megkezdte a Nemzeti Nyomzó iroda” – jelentette be a tegnapi kormányülés után Pintér Sándor belügyminiszter. A kormány három megyében vészhelyzetet hirdetett. A kárelehárítás tart, a tározó gátján az esetleges újabb veszély jelzésére és a téves riasztás elkerülésére az őrség folyamatos. A kár nagyságáról – amelyet kedden Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár több mint 10 milliárd forintra tett – egyelőre nem adott becslést, mondván, a felmérés még folyik.

A kármentesítést a kormányzat állja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt” – mondta a védelmi bizottság vezetője, Lasztovicza Jenő.

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint ma reggel megkezdődik.

Pintér jelezte: ki kell vizsgálni, vajon a sérült tározó tulajdonosának, a Mal Zrt.-nek miért nem volt harmadik féllel szembeni biztosítása. Ennek kapcsán kedden azt mondta a Világgazdaságnak Tolnay Lajos, a Mal elnöke, hogy cégének külső károk esetére két, egyenként 20 millió forintos biztosítása van, de a hétfőihez hasonló nagyságú katasztrófára biztosítással nem lehet felkészülni.



A kármentesítést a kormányzat állja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt” – mondta a védelmi bizottság vezetője, Lasztovicza Jenő.

Három biztosítótársaságot jelöltek ki arra, hogy mérjék fel a károkat a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, a munkafolyamat az érintett önkormányzatok reményei szerint ma reggel megkezdődik.

Pintér jelezte: ki kell vizsgálni, vajon a sérült tározó tulajdonosának, a Mal Zrt.-nek miért nem volt harmadik féllel szembeni biztosítása. Ennek kapcsán kedden azt mondta a Világgazdaságnak Tolnay Lajos, a Mal elnöke, hogy cégének külső károk esetére két, egyenként 20 millió forintos biztosítása van, de a hétfőihez hasonló nagyságú katasztrófára biztosítással nem lehet felkészülni. Ártalmatlan? A vörösiszap – amelyben az egészségre káros nehézfémek kötött, tehát veszélytelen formában találhatók – hazai sorsa a szikkasztás. Ezt követően rekultiválják a tározót, azaz feltöltik kohópernyével és iszappal, majd termőföldet hordanak rá, végül fásítják. A Mal szerint egyébként az iszap az egészségre ártalmatlan, az áradás viszont lúgos marásokat, súlyos sérüléseket okozott.

A szakértők szerint a környezet regenerálódása évekig eltarthat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.