BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beruház a Bosch Miskolcon

Új gépsorokat telepít a cégcsoport a várhatóan júliusra elkészülő gyártócsarnokba

Két év alatt összesen ezer új munkahely létesül a folyamatban lévő és a jövőre tervezett fejlesztések révén a Bosch Energy and Body Systems miskolci gyárában. Szükség is van erre, hiszen a ma már ismét 1500 fős üzem a válság miatt 2009-ben ötszázzal csökkentette alkalmazottai számát.

Ötszázötven új munkahelyet teremt Miskolcon az autóipari alkatrészek, többek között indítómotorok, generátorok, törlőrendszerek, fúvómotorok és indítószerkezetek gyártásával foglalkozó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárbővítése. A tavaly nyáron kezdődött 6,5 milliárd forintos beruházás során új gépsorokat telepítenek a várhatóan júliusra elkészülő gyártócsarnokba – tájékoztatta lapunkat Max Nitzsche, a gyár ügyvezető igazgatója, hozzáfűzve: a társaság a jövő évben további fejlesztéseket tervez. Így az újabb és újabb gyártósorok munkába állásának ütemében az épülő új gyáregység összesen ezer új munkahelyet teremt.

A csarnokban szeptemberben kezdődhet meg az ablaktörlő és ablakemelő motorok, légterelő lamella-állítómotorok, valamint generátorok sorozatgyártása. A Miskolcon előállított alkatrészek Európa legjelentősebb autógyáraiba kerülnek.

Az üzemépítéstől függetlenül folyik tavaly nyár óta a közelmúltban leállított cardiffi autógenerátor-gyártás áttelepítése a Bosch miskolci és hatvani leányvállalatához. Az első gyártósor augusztusban érkezett meg Walesből, és az áttelepítés az előzetes tervek szerint októberben fejeződik be: a gyártósorok fele már megérkezett, és nyáron várható a sorozatgyártás felfuttatása.

Igaz, a walesi üzemben előállított szinkrongenerátorokat egyre kevesebb kocsitípusban használják. Értékesítésük tavaly 45 százalékkal esett az egy esztendővel korábbihoz képest. Az elmúlt évben például a tavalyelőttinél 65 százalékkal kevesebb ilyen generátorra kapott megrendelést a Bosch. A magyar gyáraknak azonban jól jön egy kisebb volumenű megrendelés is, hiszen a ma már ismét 1500 fős miskolci gyár a válság miatt 2009-ben ötszázzal csökkentette alkalmazottai számát.

A 2003 nyarán alakult gyár folyamatosan bővíti termékpalettáját. Augusztusban például megkezdi egy új elektromos kerékpármotor előállítását, amelyet a hajtóművel és az elektronikával összeszerelve, csomagban szállítanak a gyártóknak. Ez nem profilidegen termék, hiszen a Robert Bosch AG évente mintegy nyolcvanmillió olyan kompakt elektromotort gyárt, amely az e-bicikli hajtását végzi. A jármű energiatároló rendszerének alapjául a cég elektromos kéziszerszámait is működtető lítiumionos akkumulátorok fejlesztési és gyártási tapasztalatai szolgáltak. A konszern másik miskolci vállalatánál, az elektromos kéziszerszámokat gyártó Power Tool Kft.-nél másfél éve 2,2 millió eurós beruházással két új gyártósort telepítettek, amelyen új típusú pneumatikus fúrókalapács készül.

A világcég ugyanakkor folyamatosan növeli a k+f területre fordított összeget is Magyarországon, és a 2009-es 36,3 millió eurót követően az elmúlt évben 46,1 milliót szántak erre a területre. Így megszakítatlanul halad az a harmadik éve folyó és 2012-ig tartó – összesen 9 milliárd forintos – beruházássorozat, amelynek révén a Bosch jelenleg ötszáz fős budapesti autóipari fejlesztési központja jövőre közel 650 magasan képzett szakembernek ad munkát.

A konszern magyarországi cégcsoportja olyan szerkezeti változtatásokat és stratégiai intézkedéseket tett 2009-ben, amelyek elősegítik a válságból való gyorsabb kilábalást. A hajtás- és vezérléstechnikai pneumatikus alkatrészek, valamint hajózási alkatrészek egri gyárában, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft.-nél például – kétmillió eurós beruházás eredményeként – 2009 nyarán kezdődött a nyomda-, a textil-, és a csomagolóiparban használatos gépeket vezérlő pneumatikus készülékek sorozatgyártása.

Visszatérés

A Bosch csoport máris visszaállt a 2007. évi árbevételi szintre. Az előzetes adatok szerint a 2010-es üzleti esztendőben a cég 47,3 milliárd eurós, vagyis a tavalyelőtti 38,2 milliárdhoz képest 24 százalékkal nagyobb forgalmat ért el.

Az adózás előtti eredményt tekintve a társaság az elmúlt évben visszatért az árbevétel 7 és 8 százalékát kitevő céltartományba – nyilatkozott Franz Fehrenbach, a Robert Bosch GmbH elnöke.

Az adózás előtti eredményt tekintve a társaság az elmúlt évben visszatért az árbevétel 7 és 8 százalékát kitevő céltartományba – nyilatkozott Franz Fehrenbach, a Robert Bosch GmbH elnöke. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.