BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy korszak vége: kínaiakról robotokra vált a Foxconn

A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Foxconn a kínai állami média jelentése szerint jelentősen növelni fogja a gyáraiban alkalmazott robotok számát.

A Hon Hai Precision Industry leánya, a Foxconn jelenleg egy millió kínait foglalkoztat az ázsiai országban található gyáraiban. A tajvani vállalat a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, amely többek között az Apple iPadeket szereli össze, jelenleg főleg kézi erővel. Tízezerről jövőre 300 ezerre emelkedik a Foxconn telephelyein tevékenykedő robotok száma, három éven belül pedig egy millió robot dolgozhat majd a kínai gyárakban.

A Forbes emlékeztet arra: ha a Foxconn számára megéri, hogy ilyen jelentősen emelje a robotok számát a gyárakban, felmerül a kérdés: meddig rentábilis a nyugati cégek számára a gyártás Ázsiába telepítése.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban több béremelést hajtottak végre Kínában, a gyári dolgozók pedig – szokatlan módon – sztrájkokat szerveztek többek között a Honda kínai üzemében, megfékezve ezzel a termelést. Ugyan a bérek már a kilencvenes években is erősen emelkedtek Kínában, de ezt a termelékenység is követte, így ennek negatív hatása részben kompenzálódott, a bázis pedig nagyon alacsony volt. Azonban ha a következő öt évben évi 19 százalékkal emelkednek a fizetések, akkor a BCG becslése szerint 623 dollár lesz az átlagos havi fizetés Kínában, ez pedig az egész gazdaságon végighullámzik majd.

30 évi gyors növekedés után idén tetőzik a munkaképes korban lévő - 15-64 év közötti - kínai népesség aránya a lakosságban. Részben még az egyke-politika 1980-ban történt bevezetését megelőző születési hullám következményeként, három évtized alatt 33 százalékkal bővült a kínai munkaerő, amely biztosította az exportra termelő dél-kínai üzemek olcsó munkásutánpótlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.