BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymillió eurós beruházás

A válság ellenére gyorsított a Freudenberg autóipari vállalat – Pécelen folytatódik a fejlesztés

Az elmúlt évi 500 ezer eurós beruházás után nemrégiben egymillió euró költségvetésű beruházássorozatba kezdett a péceli Freudenberg NOK Mechatronics Hungary Bt. Az autóipar számára mechatronikai termékeket, viszszacsapó szelepet, tükörfűtést, nyomtatott áramköröket gyártó cég egy 900 négyzetméteres raktárt alakít át termelőüzemmé, ahol áprilisban már a gépeket telepítik. A csarnokban európai prémium autómárkák számára első és hátsó, valamint beltéri LED-es lámpákat vezérlő nyomtatott áramköröket fognak készíteni. A LED-es lámpák gyártásával kapcsolatban Karagics András, a társaság igazgatója lapunknak elmondta: nincs kétsége az egymillió eurós saját beruházás megtérülésével kapcsolatban, hiszen a piac várja az energiatakarékos, modern termékeket.

A társaság az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó, 60 százalékos forgalombővülést ért el az elmúlt évben, így az árbevétel meghaladta a 8 milliárd forintot, és már az adózott eredmény is a pozitív tartományba emelkedett. Ennek alapján a cafeteriakeretet 12 százalékkal sikerült bővíteni, és az idei bérfejlesztés legalább inflációkövető lesz.

A beruházások egyben a létszámbővítést is szükségessé teszik: rövidesen 240-ről 260-ra nő a saját alkalmazottak száma, emellett 150 bérelt alkalmazottnak is munkát ad a cég. Karagics András ugyanakkor megjegyezte, hogy komolyan megérzik a nyelveket beszélő képzett dolgozók hiányát: már ma lenne hely 3-4 fiatal mérnök számára.

Úgy tűnik, a Freudenberg NOK nem érezte meg a válság hatását. Négy éve 128 fővel 3,6 milliárd forintos forgalmat értek el; 2008-ban 164-re, majd 186-ra emelkedett a saját alkalmazottak száma, és az árbevétel tavalyelőtt már meghaladta az 5,3 milliárd forintot.

Mindez annak köszönhető, hogy a beruházásokat akkor sem állították le, amikor a világválság kitörését követően a mélybe zuhant az egész alkatrészgyártó iparág rendelésállománya. A folyamatos gyárfejlesztés eredményeként az elmúlt két évben is sikerült új termékekkel jelentkezni a piacon. Ezt pedig olyanynyira értékelték a megrendelők, hogy tavaly az anyacég gyártósorokat hozott át egy német és egy lengyel üzemből, és 500 ezer euróért új gyártóberendezéseket is telepítettek a péceli szelepgyártó üzemben.

Igaz, volt egy időszak, mégpedig 2008 utolsó és 2009 első két hónapjában, amikor a pénzügyi világ totális zavara idején Pécelen is billegett a léc. Az átmeneti nehézségeket az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány munkahelymegtartó pályázatán 2009-ben elnyert 50 ezer euró értékű támogatással vészelte át a cég: harminc fehérgalléros állást sikerült megmenteni, és elég volt fél évre négynaposra csökkenteni a munkahetet.

A 14 éves társaság fő profilja 2005-ig kapcsolófóliák gyártása volt, majd egy struktúraváltás következményeként belevágtak az autóalkatrészek gyártásába is. A cég főbb vevői a Mercedes, az Audi, a BMW, valamint a PSA konszern és azok beszállítói. Péceltől ugyanakkor még az Egyesült Államokba is szállítanak tükörfűtést és szelepeket.

A Freudenberg NOK Mechatronics Hungary Bt. 50-50 százalékig a német Freudenberg csoport, valamint a japán NOK Corporation tulajdonában van. Az ötmilliárd eurós forgalmú Freudenberg cégcsoport családi vállalkozás, amely 32 000 embernek ad munkát, míg a közel 20 ezer fős NOK forgalma 4 milliárd euróra rúg. Ez utóbbi nyomtatott áramkörök és szelepek gyártása mellett a rezgéscsillapításra szakosodott, és a péceli vállalat az egyetlen magyarországi kapcsolata.

Villanyautó-összeszerelés lesz Kelet-magyarországon

Több mint ezer négyzetméteres összeszerelő üzemet épít Kelet-Magyarországon a Brixxon Elektromos Autó Kft., a beruházás helyszínéről azonban még folynak a tárgyalások – tájékoztatta az MTI-Ecót Horváth Sándor László, a cég tulajdonos-ügyvezetője, hozzáfűzve, a cég elektromos autóinak és a programjának első bemutatkozása április végén lesz, a gyártás májustól folyamatosan indul az összeszerelő egységekben: hazánk mellett Svájcban, Ausztriában, Litvániában és Bulgáriában.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.