BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb élelmiszert vesznek a magyarok

Szinte folyamatosan csökkent az élelmiszer-napicikk kereskedelemben elkelt árumennyiség az elmúlt években.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az élelmiszerpiac szinten maradásának egyik legfontosabb feltétele, hogy a mezőgazdasági alapanyagok, továbbá az élelmiszer ipar átadási árai ne emelkedjenek túlzott mértékben, ennek nyomán pedig a fogyasztói árak növekedésének üteme mérséklődjön, ne legyen nagyobb 4-5 százaléknál.

Az idei élelmiszerpiacon döntő kérdés, hogyan alakulnak a mezőgazdasági alapanyagok árai. Előreláthatóan mérséklődhet az eddigi árnyomás (a hazai mezőgazdaság kilátásai jobbak, az európai fogyasztói piac válsága pedig nem húzza fel a kivitelt), ugyanakkor a gazdaság teljesítményének megrekedése a jelenlegi szinten nem engedi a reáljövedelmek bővülését, így a vásárlóerő nagyobb áremelkedést nem bír el.

Az élelmiszernapicikk-kereskedelemben 2007-től az elmúlt év novemberéig 8 százalékkal csökkent az  eladott árumennyiség , miközben közel 700 milliárd forinttal többet hagytak az áruházak pénztáraiban a vásárlók. Az élelmiszerek fogyasztói árszintje a fenti  időszakban összesen másfélszeresére nőtt, a mezőgazdasági alapanyag árak együttes változása 70 pedig százalékos volt. Szerepet játszott az árváltozásokban az is, hogy az élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa a 2006. évi 15 százalékról 27-re emelkedett. Igaz, a kenyér- és tejfélék esetében csupán 18 százalékos az áfakulcs.

Az elmúlt évi adatok azt mutatják, hogy az árnyomás erősödése nyomán zsugorodott a piac (az első negyedéven még szerény mértékben nőtt az élelmiszer fogyasztás, ezt követően hullámzó ütemben csökkent), mivel a 7-8 százalékos áremelkedést nem bírták el a fogyasztók.
A különféle termékcsoportok ugyanakkor évenként eltérő mértékben drágultak. A KSH adatai alapján az éves átlagos áremelkedés tavaly a sertés-, és marhahús esetében 12, tojásnál pedig 36 százalékos volt.

A termékcsoportok jelentősebb drágulása* (százalék)

2012: sertés-, marhahús 12, tojás 36

2011: étolaj 19, liszt 43, cukor 48, burgonya 25

2010: burgonya 33

2008: sertéshús 11, baromfihús 13, tej 17, étolaj 56

2007: marhahús 11, baromfihús 17, tojás 17, tej 12, liszt 37, kenyér 20, burgonya 45

* éves átlag

Forrás: KSH

2011: étolaj 19, liszt 43, cukor 48, burgonya 25

2010: burgonya 33

2008: sertéshús 11, baromfihús 13, tej 17, étolaj 56

2007: marhahús 11, baromfihús 17, tojás 17, tej 12, liszt 37, kenyér 20, burgonya 45

* éves átlag

Forrás: KSH

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.