BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkedtek az ipari árak

2013. januárban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,4 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedést alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták. A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a villamosberendezés-gyártás árai emelkedtek.

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, amit elsősorban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak ismételt csökkenése (1,7 százalék), illetve a járműgyártási (1,2 százalék) árak visszaesése indukált.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,8 százalékkal nőttek, a legnagyobb mértékben a kohászat, fémfeldolgozás (2,0 százalék), élelmiszeripar és villamos berendezés gyártása (1,3–1,3 százalék) és a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar (1,2 százalék) területén. Az áremelkedések okai főként a szokásos év eleji áremelések és a decemberi akciók utáni „normál árak” voltak.

Nagyobb árcsökkenés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (2,6 százalék) és a járműgyártás (1,2 százalék) ágazatokban történt. A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke –0,1 és +1,1 százalék között alakult.

2012. januárhoz képest a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,1 százalékos árnövekedés volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 januárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal emelkedtek, főképp az árfolyamváltozás miatt. Gyengült a forint mindkét devizanemhez képest; az euróhoz mérten jelentősebb (3,0 százalék), az amerikai dollárhoz mérten kisebb mértékű (1,6 százalék) volt a változás.

Minden ágazatban emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben a gyógyszeriparban (6,2 százalék), a vevők összetételének változása és a kifutó, decemberi kedvezményes árak miatt. Jelentős áremelkedést mértünk a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (3,3 százalék) és az élelmiszer-ipari (2,9 százalék) ágazatokban is.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szintén emelkedtek (5,6 százalékkal) a nemzetközi energiatőzsdei árak növekedése folytán. Az előző év azonos időszakához képest az ipar forintban mért exportárai 1,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,5 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal emelkedtek. 2012. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1,0, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,5 százalékos árcsökkenés történt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. januári alakulásáról szóló Eurostat gyorstájékoztató 2013. március 4-én jelenik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.