BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezzel megmenekülhet a szentgotthárdi Opel-gyár

Az idén kezdődött amerikai exportnak köszönhetően nem aggasztja az Opel szentgotthárdi alkalmazottait, hogy a német autóipar áprilisban tíz százalékkal kevesebb, mindössze 425 600 személygépkocsit bocsátott ki.

Szentgotthárdon a tavalyi 222 ezernél mintegy 40 százalékkal több motor készül az idén: a végleges darabszám a megrendelések beérkezésétől függ, de az már biztosnak látszik, hogy 300 és 320 ezer között lesz. Ennek közel kétharmadát az Egyesült Államokba és a mexikói General Motors-gyárak számára készítik, de tízezres nagyságrendben szállítanak Kínába és Dél-Koreába is. A cég most az 1,6 és 1,8 literes motorokat gyártja és szállítja a tengerentúlra, amelyeket Chevrolet Sonic és Cruse modellekbe építenek be.

Az Egyesült Államokat leszámítva a többi bejáratott piacnak számít az Opel Szentgotthárd számára, hiszen másfél éve kezdődött a motorkomponensek és kisebb darabszámban a motorok szállítása az ottani General Motors-üzemek részére.
Az Opel 500 millió eurós beruházással épült 30 ezer négyzetméteres, úgynevezett Flex motorgyárában – amely révén a világ egyik vezető motorgyára lesz a 60 ezer négyzetméteresre bővült üzem – sikeresen lezajlott az első új típusú motorok próbagyártása. Az elmúlt hónapok azzal teltek Szentgotthárdon, hogy a gyár és a beszállító cégek munkatársai beállították és beüzemelték az érkező 270 gépet.
„A május első hetében sikeresen lezajlott próbagyártás is azt mutatja, nincs akadálya annak, hogy decemberben elindítsuk a tervezett három motorcsalád közül az első, az 1,6 literes benzinmotor sorozatgyártását” – mondta Solt Tamás, a szentgotthárdi gyár igazgatója, hozzátéve, hogy a termelés felfuttatására készülve a következő három év során pedig további több száz alkalmazott felvételével számol a tavaly 178 fővel gyarapodott, így a most 800 fős Opel Szentgotthárd Kft. Az idei évre előirányzott 200 új alkalmazott felvétele a második fél évben lesz. Az Opel – amely 1991 és 2010 között 735 millió eurót fektetett be Szentgotthárdon – az 500 millió eurós beruházással és négy év alatt nyolcszáz új munkahelyet teremt, így 2015-ben már 1400 embernek ad munkát az Opel Szentgotthárdon.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.