BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irreális árú közbeszerzések felé fordulnak a hazai építőipari cégek

Az építőipari cégek háromnegyedénél a 2012. első félévi értékesítés nettó árbevétele – az elmúlt évek hasonló időszakához viszonyítva – csökkent vagy változatlan maradt, és az árbevétel-arányos jövedelmezőség is tovább csökkent, a válaszadók közel kétharmadánál 1 százalék alatti – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szeptemberi felméréséből.

A magánmegrendelések csökkenése miatt a cégek az export növelésében és a rengeteg adminisztrációval járó, sokszor önköltségi, sőt irreális áron pályázott közbeszerzések felé fordulásban próbálják a kiutat keresni.

Az elbocsátások tovább folytatódnak - a vállalkozások egyharmada számol a következő hat hónapban létszámcsökkenéssel. Azon cégek, amelyek a létszám növeléséről számoltak be, a jövőben az export növelését tervezik, melynek célországai elsősorban Németország, Ausztria és Románia.

A válaszadók 100 százaléka jelezte, kisebb-nagyobb mértékű kintlévősége van, melynek átlagosan 30 százalékát behajthatatlannak minősítették. A feketemunka és a lánctartozás csökkenésével továbbra sem számolnak a megkérdezettek.

A helyi önkormányzatok által kivetett adók mértékének megítélése is romlott, immár a cégek több mint 80 százaléka magasnak ítéli meg azokat.

Az elvárt béremelés 2012. évi bevezetése plusz terhet rótt az építőiparra is. Ezt a válaszadók 82 százaléka hajtotta végre, ami infláció feletti, átlagosan 8 százalék-s bruttóbér-emelést jelentett.  Bár a vállalkozások közel 60 százaléka csökkentette dolgozói képzésére fordított költségét –, a szeptembertől visszaemelt építőipari gyakorlati képzőhelyeknek fizetett normatív támogatás mentőövet jelenthet az egyébként eszközigényes építőipari szakképzésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.