BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevésbé borúlátók a cégek - Ecostat Top-100

Az Ecostat konjunktúra-indexe javult: a kkv-éké még a TOP-100-énál is jobban.

Mérsékelten, de javultak a hazai vállalatok üzleti várakozásai. Az ECOSTAT januári, nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke 71,8 százalék, a kis- és középvállalatoké 67,8 százalék lett. Az előző hónaphoz képest a nagyvállalatok bizalmi indexe több mint három, a kis-és középvállalatoké hét százalékponttal emelkedett az előző havi csökkenést követően.

A TOP-100 vállalati kör kapcsán a kutatóintézet felmérése és az ahhoz fűzött elemzés arra mutat rá, hogy a gazdálkodó szervezetek bizalmi várakozásait összegző mutatók trendje az egy évvel korábbi mélypont óta háromnegyed évig mérsékelten emelkedett, majd 2009 végén a javuló tendencia csökkenőre váltott. A tavalyi év utolsó negyedében tapasztalt enyhe bizalomvesztést a januári eredmények korrigálták, így a trendvonalak iránya nem változott, emelkedése azonban a korábbinál is mérsékeltebb.

A tavalyi zuhanást követően a nagyvállalatok bő egynegyede növelni tudta termelését az elmúlt három hónapban. A cégek 30 százalékánál csökkent, 43 százalékuknál viszont nem változott a kibocsátás. A hazai multinacionális vállalatok teljesítményük jövőbeni változásáról a korábbiakat meghaladó bizalommal nyilatkoztak. Eszerint a következő negyedév végéig terjedő időben a cégek 29 százalékának teljesítménye növekedhet, 44 százalékuknál stagnálás várható.

Januárban a TOP-100 csoport 27 százaléka teljesítménye csökkenését valószínűsíti.  Ami pedig a kkv szektort illeti: rövid távú üzleti várakozásaik a novemberi és decemberi helyzethez képest sokat javultak, megfelelnek a nyár végi hónapokban adott prognózisoknak. A vállalkozások visszajelzése szerint a következő negyedévben 25 százalékuknál nőhet a teljesítmény, 46 százalékuknál feltételezhetően nem fog változni.

Csökkenő teljesítménnyel április végéig a KKV-k 29 százaléka kalkulál, jóval szűkebb kör, mint az előző két hónapban. A lassan javuló külpiaci viszonyok között a középvállalatok 2 százaléka lát lehetőséget tevékenységi köre jelentős, s 24 százalékuk annak kismértékű bővítésére. Profilbővítést a kkv szektor háromnegyede ez idő szerint nem tervez végrehajtani. A vállalkozások visszajelzései alapján fejlődésük jövőbeni kilátásait a gyenge belföldi kereslet és bizonytalan gazdasági környezet rontja a legnagyobb mértékben.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.