BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai-francia háborúvá fajult a Renault kémbotránya

A Renault három felfüggesztett menedzsere tagadta azokat a vádakat, melyek szerint részt vettek az ipari kémkedésben. Eközben Kína szintén felháborodottan cáfolta a feltételezést, hogy ő áll az ügy hátterében.

A cégvezetők azután cáfolták a vádakat, hogy Kína felháborodottan utasította vissza a feltételezést, miszerint az ország áll a Renault villanyautó projektjével kapcsolatos titkok megszerzése mögött. Az ipari kémkedés ügyét a francia titkosszolgálat is nyomon követi, de a kínai szálról ma már a francia napilapok is foglalkoztak.

Az egyik meggyanúsított menedzser ügyvédje szerint a vád egy ismeretlentől származó levélen alapul, amely szerint az ügyfele kenőpénzt fogadott el és etikátlan cselekményeket követett el. Michel Balthazard, az egyik cégvezető az AFP-nek nyilatkozva leszögezte: kategorikusan cáfolja a vádakat és úgy érzi, egy olyan ügy áldozatává vált, amely messze túlmutat a személyén. Az autógyár eközben közölte, hogy mostantól a bíróság kezében van az ügy folytatása, a vállalat már kezdeményezte a három érintett menedzser elbocsátását.


A Le Figaro ugyanakkor olyan értesülést közölt, amely szerint egy kínai bank meg nem határozott összegű pénzt helyezett el olyan svájci és liechtensteini bankszámlákra, amelyeket az ügyben érintett két Renault-menedzser nyitott meg. A leplezés céljából a pénz kerülő úton, Sanghajon és Máltán keresztül érkezett a bankszámlákra. A lap összesen 630 ezer eurós kifizetésről tud, a pénz pedig állítólag egy kínai energiaipari vállalattól érkezett.

Mint arról korábban beszámoltunk, a francia ipari miniszter úgy fogalmazott: gazdasági háborúvá vált a Renault kém ügye. A Renault vezetősége szerint azonban a helyzet nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik. Pelata megfogalmazása szerint egyetlen „aranyrög” sem került idegen kezekbe, vagyis a kémek nem szerezték meg a Renault által féltve őrzött kétszáz szabadalom egyikét sem. Pelata szerint akár az összeszerelésről, akár az elektródák felépítéséről, akár az akkumulátorokról szólnak a kiszivárogtatott dokumentumok, nem érzik fenyegetve saját fejlődésüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.