BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már teljesen kínai kézben a BorsodChem

Az új tulajdonos új vezérigazgatóval tenné mihamarabb nyereséges vállalattá a BorsodChemet. Ting Csien-seng szerint jó döntés volt a cég felvásárlása, azonban az ismét erősödő válság miatt még nem sikerült elérni a rentábilis működést.

– Hogyan telt a BorsodChem számára az elmúlt egy év, amely egyben a Wanhua első Magyarországon töltött éve is volt?
– Az elmúlt évben a Wanhua folyamatosan lépett be a BorsodChem életébe. Ennek megfelelően a beruházások és a technológiai újítások folyamatosan zajlottak az év során, ezek a hatékonyság és a produktivitás növelése érdekében voltak elengedhetetlenek. A fejlesztések során a felvásárlási értéken felül mintegy 320 millió eurót fektettünk a BorsodChembe, melynek keretében többek között beindítottuk a TDI 2-es üzemet is.

– A hatékonyság és a termelékenység növelése az árbevétel növelésével együtt járt?
– Az új üzem beállításával TDI- kapacitásunk Európában a legnagyobb lett. Lehetőségeink igen kedvezők, azonban sok külső körülmény nehezíti az életünket. Tavaly a második fél évben kitört az európai adósságválság, ennek következtében az általános iparági trendnek megfelelően jelentősen visszaesett a termékeink iránti kereslet. A kialakult a világgazdasági helyzet miatt nem sikerült teljesíteni a terveinket teljes mértékben.

– Mit fogalmaztak meg a tervekben, és mit sikerült ebből megvalósítani?
– Az a célunk, hogy a szerkezeti átalakításokon keresztül a BorsodChem minél hamarabb nyereséges legyen, de a gazdasági válság miatt ezt még nem sikerült elérnünk. Kezdetben sok időt vett igénybe a cég teljes megismerése. Sok intézkedést hajtottunk végre, de a várt hatékonyságot még nem értük el.
– A vevők, illetve a piac hogyan fogadta a két vállalat egyesülését?
– Az iparág jól fogadta a felvásárlás tényét, ugyanis jól látható, hogy két, korábban regionális vállalatból egy valódi globális szereplő jött létre. A BorsodChem jövőképét is kedvezően ítélheti meg a piac, mert a Wanhua nem pénzügyi, hanem igazi szakmai befektetőként jelent meg, ami azt jelenti, hogy kizárólag szakmai alapokon döntöttünk a felvásárlás és a közös munka mellett, ennek megfelelően hosszú távra tervezünk Magyarországon. Célunk nem az, hogy a céget pár év múlva mi is eladjuk, hanem a további fejlődéshez minden, a Wanhua birtokában lévő technológiát a cég rendelkezésére bocsátunk.
– Az elmúlt időszak tapasztalati még mindig azt mutatják, hogy érdemesebb volt felvásárolni egy meglévő céget, mint egy új üzemet létrehozni valahol?
– Igen, teljes mértékben, még mindig jó választásnak gondoljuk a BorsodChem felvásárlását. A társaság hosszú vegyipari múlttal rendelkezik, valamint a megszerzett tapasztalat is mindenképpen mellette szól. Természetesen voltak számunkra is ismert hátrányai a vállalatnak. Komoly probléma például, hogy az országnak nincs tengerpartja, így magasabb logisztikai költségek terhelik a termelést. A másik problémás terület az alacsony termelékenység, amelyen mindenképpen változtatnunk kell.
– Eltérő gazdasági hátterű és kultúrájú vállalatokról van szó. Milyen nehézségek voltak az integrációs folyamat során?
– Természetesen komoly különbségek vannak Európa és Ázsia között, ilyen például az, hogy az európaiaknál nagyobb mértékben terveznek meg minden lépést, míg az ázsiai gyakorlat ennél jóval rugalmasabb. Ilyen szempontból sok probléma merül fel a cégnél, de bízunk benne, hogy kialakul a sikeres együttműködés. Ennek érdekében – többek között – ösztönözzük a kínai alkalmazottakat arra, hogy tanuljanak magyarul, és így értsék meg a magyar gondolkodásmódot.

– Milyen konkrét technológiai együttműködés folyik a magyar és a kínai szakemberek között. Kialakult-e már a közös szakmai munka?
– Már az MDI átalakítása is közös munka volt, amelynek során össze kellett szokni a szakembereknek, ugyanis a technológiai terveket a kínai technikusok készítették, míg a lehetőségeket a magyar munkatársak ismerték igazán. Egy kínai mondás szerint: „Egy meg egy nagyobb, mint kettő”, ez a valóságban is megmutatkozott. Ezt követően az új TDI-üzem energiafelhasználásának optimalizálása már rutinmunkának számít.

– Milyen évet várnak 2012-re? Növekedhet-e az eredmény a múlt évhez képest?
– Évről évre növekszik a cég árbevétele, ennek megfelelően az idén is nagymértékű növekedést várok. Pontos terveket nem tudok mondani, mert a kívánt növekedés a globális gazdaság és az iparág teljesítményének függvénye is.

– Milyen változást hoz a cég életében az, hogy az ön személyében január elsejétől új vezérigazgatója van a cégnek?
– A BorsodChem-projekt az első és legfontosabb lépés a Wanhua számára annak érdekében, hogy kilépjen a nemzetközi, és azon belül is az európai színtérre. Ha a BorsodChem nem tudna a gazdasági válságban is tovább működni, az a Wanhua csoportnak is hatalmas kárt okozna, valamint közel 3000 munkavállaló állása kerülne veszélybe. Célunk az, hogy a társaság veszteségeit megszüntessük, és a cég a saját lábára álljon. Feladatom az, hogy a stabil működést megteremtsem, ugyanis egy kudarc esetén nem tudnék a részvényeseink szemébe nézni. Ennek megfelelően addig maradok, amíg a rentábilis működés feltételeit meg tudjuk teremteni. Ezenkívül fontos feladatunknak tekintjük a magyar szakemberek továbbképzését, az utánpótlás-nevelést, hogy folyamatosan rendelkezésre álljanak azok a szakemberek, akik a jövőben önállóan és sikeresen menedzselik a céget.

– Az összeolvadás után a BorsodChem termékei inkább magyar, vagy inkább kínai terméknek tekinthetők? Melyik mutat jobban
a piacon?
– Az egyértelmű, hogy a kazincbarcikai gyár termékeit magyarnak tekinthetjük, ennek megfelelően a „Made in Hungary” felirat kerül rájuk, de az is igaz, hogy rugalmasak vagyunk. Ha az értékesítést jobban segíti a Wanhua felirat és a kínai háttér, akkor kínai termékként adjuk el azokat a világpiacon.

A BorsodChem főbb termékei

l MDI: főként kemény poliuterán habok gyártása során használatos. A kemény habok felhasználási területe elsősorban az építőipar, a hűtőgépgyártás, valamint a csomagoló- és szigetelőanyag-gyártás. MDI-ből kötözőanyagokat, elasztomereket, ragasztókat, illetve tömítő- és bevonóanyagokat is gyártanak.

l TDI: elsősorban gépjárműülések, autókárpitok és matracok gyártásához lágy poliuterán habok alapanyaga. A TDI-t kisebb mennyiségben egyebek között poliuterán elasztomerek és bevonóanyagok gyártása során használják fel.




Világgazdaság - Andó Patrik A BorsodChem főbb termékei l MDI: főként kemény poliuterán habok gyártása során használatos. A kemény habok felhasználási területe elsősorban az építőipar, a hűtőgépgyártás, valamint a csomagoló- és szigetelőanyag-gyártás. MDI-ből kötözőanyagokat, elasztomereket, ragasztókat, illetve tömítő- és bevonóanyagokat is gyártanak.

l TDI: elsősorban gépjárműülések, autókárpitok és matracok gyártásához lágy poliuterán habok alapanyaga. A TDI-t kisebb mennyiségben egyebek között poliuterán elasztomerek és bevonóanyagok gyártása során használják fel. A Wanhua csoport A Wanhua az ázsiai csendes-óceáni térség legnagyobb izocianátgyártója. A céget az izocianáttechnológia globális vezető fejlesztőjeként tartják számon. A cég termékeit 40 országban értékesítik, többek között Észak-Amerikában, Nyugat- és Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Japánban, valamint Délkelet-Ázsiában. Ting Csien-seng (57) A BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a Wanhua Industrial Group Co. Ltd. vezérigazgatói és a Yantai Wanhua Polyurethanes Co., Ltd. (Yantai Wanhua) igazgatóságának elnöki tisztét is betölti a vállalat 1998-as megalakulása óta. Irányítása alatt a Yantai Wanhua Polyurethanes elkerülte a csődöt, részvényeit bevezették a Sanghaji Értéktőzsdére. A szakember a Tiencsini Egyetem és a Dalian University of Technology címzetes egyetemi tanára, doktori iskolájának oktatója. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.