BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az ipar

2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2017 februárjában az ipari termelés volumene 2,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

[caption id="" align="alignleft" width="1097"]Forrás: KSH Forrás: KSH[/caption]Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 7,0 százalékkal emelkedett, a nyers és tisztított adat közötti jelentős eltérés oka elsősorban az előző év szökőnaphatása.

A termelés az év első két hónapjában 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban 3,4 százalékkal nőtt.

A várakozásoknál lényegesen jobban teljesített az ipar februárban - állapította meg a Takarékbank vezető elemzője. Suppan Gergely szerint az ipari termelés élénkülését a bizalmi és beszerzési menedzser indexek is előre jelezték, valamint az európai konjunktúra is határozottan élénkülni látszik. Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 4-4,5 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számítunk, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe - írta Suppan.

Ürmössy Gergely, az Erste elemzője szerint az elmúlt hónapok döcögős teljesítményét követően végre stabilizálódni látszik az ipari termelés. A részleteket még nem ismerjük, azonban feltételezzük, hogy az autóipar, illetve az autóiparhoz kapcsolódó beszállító ágazatok termelése magasabb fokozatba kapcsolhatott - írja. A beszerzési menedzserindexek arra utalnak, hogy a következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése. Összességében arra számít, hogy idén 3-4 százalékkal növekedhet az ipari kibocsátás és így érdemben hozzájárulhat a GDP növekedéshez is.

Mint arról lapunk is beszámolt, 2017 januárjában az ipari kibocsátás volumene 6,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalék emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2017 januárjában kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.