BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötéves csúcson a GDP, de meddig tartható az ütem?

Előzetesen 2,4 százalékos bővülésről számolt be az első negyedév kapcsán a Központi Statisztikai Hivatal, ennél magasabb ütemet utoljára 2006 végén produkált a GDP-mutató.

A 2,4 százalékos első negyedéves bővülésről szóló előzetes adat a korábbi néhány évhez képest ugyan komoly javulás, de még távol van a 2000-es évek elején tapasztalt, átlagban is 4 százalék feletti ütemtől. Szezonálisan kiigazítva 0,7 százalékos volt a bővülés 2010 utolsó negyedéhez viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal előzetes közlése szerint.

A mostani gyorsbecslést három héttel követik majd a részletes adatok, ám az eddig megismert havi mutatók alapján valószínű, hogy – az exportot leszámítva – a legtöbb összetevő a mélypont közelében stagnált. Az ágazatok közül pedig az ipar akkora bővülést mutatott, hogy az összes többi szektor hozzájárulása nélkül is hozhatta volna a 2,4 százalékos bővülési ütemet. Természetesen lehettek még gyorsuló ágazatok, például a mezőgazdaságtól várnak az idén jelentősebb hozzájárulást a szakértők, miután tavaly bő 15 százalékkal maradt el a termelése a hosszú távú átlagtól a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Az első negyedévre még alig áll rendelkezésre az idei termésről tényadat, az év hátralevő részében azonban érezhetővé válhat az agrárium húzóereje is. Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint az első negyedre vonatkozóan az idegenforgalomtól is jó teljesítményt láthatunk.

A növekedés akkor kapcsolhat nagyobb fokozatba, ha a fogyasztás is elmozdul a holtpontról. Erre azonban egyelőre semmi nem utal, az év eleji kiskereskedelmi adatok nem mutattak érdemi bővülést, és a szintén frissen megjelent részletes ipari mutatókból is a belföldi értékesítés hanyatlása látszik.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.