BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkveszély: az Audi már visszamenőleg emelné a béreket

Figyelmeztető sztrájkba torkollott a bérvita a több nagy autógyártónak is beszállító Autoliv Kft.-nél. Egyelőre nincs megállapodás az Audinál sem, de a cég már arra is hajlandó, hogy január elejétől visszamenőleg emelje a béreket.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a sopronkövesdi Autoliv Kft. 1200-1400 munkavállalója, miután sikertelenül zárult a bértárgyalások újabb fordulója – mondta a Kisalföldnek Marsitsné Horváth Marianna, a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi csoportjának vezetője. Bár a sopronkövesdi cég korábbi, 2,5 százalékos bruttó béremelési javaslatát 8 százalékra srófolta fel, de a szakszervezet kitart 12 százalékos követelése mellett.

Amint arról lapunk korábban beszámolt, egymás után rekednek meg a bértárgyalások az autóiparban: előbb az Audinál alakult sztrájkbizottság a múlt hét elején, majd az Autolivnél. Az Audi Hungária Motor Kft.-nél sem született egyelőre megállapodás a bértárgyalások hét e heti fordulóján – erősítette meg Czechmeister Mónika, a cég sajtóreferense. A vállalat továbbra is fenntartja a két ajánlatát, de komoly engedményt tett azzal, hogy visszamenőleg, január 1-jétől is hajlandó emelni a béreket. Ez azt jelentené, hogy a 2015-ös prémiumszámításnál már a megemelt alapbérrel számolnának.

Úgy tudjuk, a cégvezetés két ajánlatot tett: az egyik szerint sávos emelésre kerülne sor, amelynek keretében a dolgozók bére havonta minimum 15 ezer forinttal, legfeljebb 20 ezerrel emelkedne. Ebben az esetben az alacsonyobb jövedelműek bérét emelnék jobban. Ha ez valósulna meg, akkor a győri cég 11 500 munkavállalója közül több mint háromezer dolgozó bére több mint 10 százalékkal emelkedne. A másik ajánlat szerint minden dolgozó egységesen havi 15 ezer forintos béremelésben részesülne, és mindkét változatnál évi 570 ezer forintos cafeteriajuttatás egészítené ki a megemelt bért.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint általános az elégedetlenség a nem megfelelő bérszínvonal miatt az iparágon belül, és további három, egyelőre meg nem nevezett vállalatnál állt elő sztrájkközeli helyzet. A szakszervezet úgy látja, az elégedetlenséget mindenhol az idei, gyengének tartott – összeg nélküli – országos bérajánlás, illetve az egyre általánosabb szakemberhiány váltotta ki. A követeléseket fűti az is, hogy a szlovákiai autóipari cégek magasabb béreket és jobb feltételeket kínálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.