BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet profitálhatnánk gyógyszeripari kutatásokból

Most is milliárdokat fordítanak nálunk kutatás-fejlesztésre, ennek a többszörösét is elköltenék Magyarországon a világ vezető gyógyszergyárai, ha a mindenkori kormány vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné számukra ehhez a jogszabályi és gazdasági környezetet – állítja Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi ügyvezetője.

Magyarország a jelenleginél lényegesen többet profitálhatna a világgazdaság egyik vezető szektorából, a gyógyszeriparból. A kutatás-fejlesztésben élen járó nagy gyógyszercégek ugyanis sokkal több magyar kutatónak, orvosnak, vegyésznek tudnának munkát adni, mint most, ha ehhez a kormány megteremtené a feltételeket. Konkrétan a Pfizer, amely évi csaknem 40 milliárd eurós árbevételével, 78 ezer alkalmazottjával a világ első három gyógyszeripari cége között van, öt évvel ezelőtt már a kapujában volt annak, hogy új kutatás-fejlesztési központot nyisson hazánkban. Akkor azonban a k+f-re fordított költségek leírhatósága nagymértékben megváltozott, így hiába tervezték egy klinikai vizsgálatokért felelős magyar csoportot felállítását, alakították ki az együttműködést egyetemekkel, az új körülmények már nem kedveztek a befektetésnek – mondta a Világgazdaságnak a Pfizer magyarországi ügyvezetője.

Vereckei Péter úgy fogalmazott: a korábbi döntések és a gazdasági környezet változása jelentős bizalomvesztést okozott Magyarországnak, amit nem lehet csupán azzal helyreállítani, hogy ismét új jogszabályokat alkotnak. Ehhez komoly egyeztetések szükségesek. Az innovatív gyógyszercégeket meg kellene győzni arról, hogy érdemes hosszú távon tervezniük nálunk, tartósan számolni velünk, mint kutatás-fejlesztési bázissal. „Nagyon sokszor halljuk, hogy Magyarország az európai innováció központja lehet, de ahhoz, hogy ez ténylegesen megvalósuljon, a mindenkori kormányoknak érdemes lenne megfontolniuk a technológiai ágazatokon túl más innovatív iparágak támogatását is” – fogalmazott Vereckei. Szerinte a magyarországi gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben óriási potenciál van, ez egy stratégiai irány, amelyet eddig csak részben sikerült kiaknázni. Mindez lehetőséget teremtene arra is, hogy a már külföldre távozott fiatal kutatók is visszajöjjenek, mert a gyógyszeripar képes versenyképes fizetést és olyan munkakörnyezetet biztosítani, amelyért ma még sokan máshová költöznek.

A Pfizer a gyógyszerfejlesztéseihez szükséges klinikai vizsgálatok 12 százalékát folytatja jelenleg Magyarországon, ami 2012-ben 1,8 milliárd forint bevételt jelentett az országnak, ezen belül több százmillió forint pluszbevételt a magyar kórházaknak, orvosoknak, asszisztenseknek. A Pfizernek jelenleg 41 klinikai vizsgálata zajlik nálunk majdnem ezer beteg bevonásával, szinte az összes fontos terápiás területen tesztelnek új gyógyszereket. Csakhogy a cég évente csaknem 300 millió euró értékben folytat Európa-szerte klinikai vizsgálatokat, 5 milliárd eurót költ k+f-re, és ez is csupán töredéke a teljes európai gyógyszeripari k+f-nek, ami eléri a 30 milliárd eurót. E számok alapján egyértelmű, hogy ha a szektor számára vonzóvá tennék Magyarországot, abból lényegesen többet profitálhatnánk a mostaninál – véli a Pfizer magyarországi ügyvezetője.

Vereckei Péter szerint ezért is sajnálatos, hogy az innovatív iparág eddig csupán mérsékelt sikereket ért el a kormánnyal folytatott párbeszéd kezdeményezésében. Holott párbeszéd címszó alatt a cégek nem csak az innovatív terápiákhoz való hozzáférés javítását szeretnék elérni, hanem olyan környezet kialakítását is támogatnák, amelyek a hosszú távú befektetések lehetőségét teremtik meg.

A kormány érti

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke megkeresésünkre azt mondta, Magyarország kiszámítható és vonzó kutatás-fejlesztési és innovációs környezet kialakítására törekszik. A magyar gyógyszerkutatások volumene jól mutatja, hogy a kormány tisztában van ennek jelentőségével. A megfelelő környezet kialakításához és stabilitásához az ebben érdekelt cégek is hozzájárulnak – tette hozzá.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.