BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tulajdonosváltás után az egri pneumatikagyár

Négy százalékkal növelte árbevételét a tavalyi első önálló évében a hidraulikus és pneumatikus berendezéseket gyártó egri Aventics Hungary Kft., az egykori Bosch Rexroth Pneumatika Kft. utódja. Mivel a cég forgalmának mindössze öt százalékát teszi ki a magyarországi értékesítés – amivel a cég piaci részesedése átlépte a 10 százalékot –, Gödri István, a társaság ügyvezető igazgatója idén nagyobb előrelépésre számít.
A várakozások szerint 2015-ben tíz százalékkal nőhet a belföldi értékesítés – mondta az igazgató –, ennek érdekében jelentős fejlesztésekkel kívánják optimalizálni a gyártást. Tavaly megközelítőleg 1,2 millió eurót fordított a társaság termékfejlesztésre, gépberuházásra, idén pedig a tervek szerint a gyártósorok fejlesztésével, valamint újabb gép- és eszközbeszerzéssel bővítik a kapacitást. Az Aventics Hungary tavalyi két legnagyobb exportpiaca Németország és Svédország volt, ezekre 12,396 milliárd, illetve 2,236 milliárd forint értékben szállítottak árut.

A most 470 fős egri cég 2004-ben kezdte meg a pneumatikus egységek gyártását Bosch Rexroth Pneumatika Kft. néven, ám 2014-ben egy német-skandináv befektetői csoport megvásárolta a Bosch Rexroth pneumatikai üzletágát. Az egri gyár hajók, gépjárművek, valamint különféle gyári szerelősorok hajtás- és vezérléstechnikai berendezéseinek specialistája; tavaly 3,5 milliós darabszámban közel 19 ezer féle terméket készítettek, de a megrendelések 90 százaléka ötven darabosnál kisebb széria volt.

A katalógustermékek mellett egyedi megrendeléseket is elfogadnak: a gyártósorok rugalmassága révén akár az 1-5 darabra szóló vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni – mondta Gödri István, hozzátéve, hogy a legtöbb termék a németországi anyagcég logisztikai rendszerén keresztül jut el a megrendelőkhöz, az autóiparnak azonban közvetlenül szállítanak Egerből. A cég legfőbb járműipari vásárlói a Volvo mellett a Daimler AG, a Scania és az MAN európai, valamint a Tata konszern indiai gyárai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.