BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzoltóautó-gyártásban nagy lehet a Rába a kormány szerint

A jelenlegi kormány felelősen kezelni és gyarapítani szeretné a nemzeti vagyont, mert ebből lehet új munkahelyeket teremteni – fogalmazott a Rába államosításáról szóló sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő.

A részvényvásárlás közpolitikai szándékokat szolgál, de gazdaságilag is indokolt – mondta Fónagy János, az NFM államtitkára. Mint mondta, a döntő állami tulajdon hosszú távú fejlesztési célok megvalósítását teszi lehetővé. A több mint száz éves Rába gazdasági szerepét kiemelten fontosnak nevezte az államtitkár, hozzátéve: segítségével Magyarország visszanyerheti a járműiparban korábban elveszített pozícióját.

Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő társasági portfóliójáért felelős vezetője elmondta: a Rába részvényeseinek az ajánlattételt követő harminc napon belül kell dönteniük arról, elfogadják-e az állam által kínálat vételárat a Rába részvényeiért. A befektetők értékítéletétől függ, milyen részesedést szerez a cégben az állam. A társasági jelenlegi tevékenységében az állam fontos változásokat nem kezdeményez.

Arra a kérdésre, mi a vásárlás gyakorlati célja, Fónagy János elmondta: a Rába stratégiai célja, hogy a járműgyártás kapacitását növelje. Mint mondta, kifejezetten autóbuszgyártás Magyarországon gazdaságosan nem valósítható meg, de a Rába részegységeire alapozva más cégekkel együttműködve alacsonyabb szinten segíthetik a magyar buszgyártást. Emellett a speciális járművek, például tűzoltóautók gyártásában élhet el sikereket a Rába. Fonagy szerint jelenleg nincs jelentősége annak, hogy milyen a Rába export struktúrája, de a cég riválisaihoz hasonlóan erősen kitett a külső keresletnek. Éppen ezért ideális a vásárlás időpontja, mivel az exportpiacok nyomott hangulata miatt az ár jelenleg ideális az állam számára. Nagyapáink példájából tudjuk, hogy akkor kell vásárolni, amikor olcsó, akkor kell eladni, amikor drága - fogalmazott Fónagy János.

Arra a kérdésre, miből finanszírozzák a mintegy 11 milliárd forintos maximális költséggel járó ügyletet, Polacsek Csaba úgy válaszolt: erre az MNV költségvetésében korábban elkülönítettek egy keretet.

Újságírói kérdésre Giró-Szász András elmondta: a jövőben a Munka törvénykönyve szerint az orvosok csak akkor fogadhatnak el hálapénzt harmadik személytől, ha erről előzetesen értesítik a mukáltatójukat. A kormányszóvivő szerint a jogszabály azt jelenti, hogy a munkavállaló nem fogadhat el hálapénzt, mert "megnézem azt a kórházvezetést, ami egy ilyen kifizetést jóváhagy".

A kormányszóvivő az EKB-nak a végtörlesztéssel kapcsolatos kritikájáról azt mondta, az állami felelősségvállalás motiválta a kormányt, az államérdek az országkockázat csökkentése, ebben pedig a devizakitettség legalább olyan fontos tényező, mint a bankokszektor végtörlesztéssel kapcsolatos megnövekedett terhelése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.