BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a Saabnak

A General Motors ma hivatalosan is bejelentette, hogy nem sikerült értékesítenie a Saabot.

A mai közlés szerint a GM fokozatosan leállítja a svéd leányvállalat működését. Két vevőjelölt is jelentkezett a Saabért, azonban sem a svéd Koenigsegg, sem a holland Spyker nem bizonyult megfelelő vevőnek.

Az AP tudósítása szerint a General Motors fokozatosan szünteti be az autógyár tevékenyégét, ennek során minden adósságot törlesztenek, az ügyfeleket pedig továbbra is megilletik a garanciális jogok.

A Saab Automobile AB februárban csődvédelmet kért, és arra kényszerült, hogy leállítsa a trollhattani gyár termelését. Áprilisban a svéd cég még azt közölte, hogy húsz vállalat érdeklődik a márka iránt. A csődbírósághoz beadott dokumentumokban az állt, hogy a Saab 2010-ben pozitív cash flow-t remél.

A svéd állam november végén közölte, hogy nem áll szándékában hitelt biztosítani a Saab számára. A Wall Street Journal internetes száma december tizenharmadikán még arról adott hírt, hogy a kínai Beijing Automotive Industry Holding Co. (BAIC) elvi megállapodást kötött bizonyos Saab aktívák megvásárlásáról. Mostanra azonban mindegyik potenciális vevő visszalépett.

Saab történet

Az 1937-ben alapított Saab eredeti profilja a repülőgépek gyártása volt, a negyvenes években állt át az autóiparra a svédországi Trolhattanban található központjában. 1965-től Saab AB néven fut a vállalat, amely 1968-ban fuzionál a Scania-Vabis teherautógyártóval. 1969 és 1995 között Saab-Scania néven működik a cég, amely biztonságos és megbízható autóiról ismert.

A General Motors 1990-ben vásárolja meg a Saab 51 százalékát, majd fokozatosan felvásárolja a teljes vállalatot, amely ismét Saab AB néven működik. A Saab Military Aircraft és a British Aerospace (BAE Systems) 1995-ben közös vállalatot alapít és együtt gyártja a Gripen vadászgépet. A GM a 100 százalékos tulajdonrész 2000-es megszerzésétől átszervezi a Saab működését, több modell gyártását az Opel rüsselsheimi üzemébe helyezi át, egy-egy modell pedig az Egyesült Államokban, illetve Japánban készült.

A General Motors 1990-ben vásárolja meg a Saab 51 százalékát, majd fokozatosan felvásárolja a teljes vállalatot, amely ismét Saab AB néven működik. A Saab Military Aircraft és a British Aerospace (BAE Systems) 1995-ben közös vállalatot alapít és együtt gyártja a Gripen vadászgépet. A GM a 100 százalékos tulajdonrész 2000-es megszerzésétől átszervezi a Saab működését, több modell gyártását az Opel rüsselsheimi üzemébe helyezi át, egy-egy modell pedig az Egyesült Államokban, illetve Japánban készült. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.