BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsgálatot indít az EU az iszapkatasztrófa nyomán

Az Európai Unió illetékesei közölték, hogy felülvizsgálják a hulladékkezelésre vonatkozó szabályrendszert.

Egy az AFP-nek nyilatkozó uniós illetékes szerint várhatóan csütörtökön, az EU-s környezetvédelmi miniszterek luxemburgi találkozóján veszik napirendre a hulladékkezelési szabályokat. Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy ha a közösség okot lát erre, akkor módosítja a vonatkozó szabályozást.

A MAL egy a mérgező hulladék tárolására vonatkozó, 2006-os uniós szabály alapján kapott engedélyt a tározó üzemeltetésére, ugyanakkor a hétfőn iszapkatasztrófát okozó telepet a nemzeti hatóság még két héttel a baleset előtt is biztonságosnak ítélte.

Az ajkai katasztrófáról mindent egy helyen itt olvashat!

A WWF szakértői szerint a jelenleg hatályos uniós szabályozás elégtelen, ezért a vadvédelmi alap egy másik jogszabály szigorú alkalmazását szorgalmazza. A civilszervezet annak a 2006-ban hozott, a bányahulladék kezelésére vonatkozó törvénynek a gyakorlati alkalmazását szeretné látni, amelyet 2006-ban, a romániai vegyi katasztrófát követően léptettek életbe.

Az Európai Bizottság elnöke egyébként ma Pécsen találkozott Orbán Viktorral. José Manuel Barroso hangsúlyozta, hogy az EU támogatást nyújt Magyarországnak az ajkai tragédia következményeinek enyhítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.