BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ISO-szabvánnyal nőhet a felhő megoldások iránti bizalom

Jelentős mértékben bizalmi kérdés a vállalati felhő alkalmazások bevezetése a hazai cégek számára – számolt be a tapasztalatokról Simándi Andrea, a Microsoft Magyarország Kft. jogi igazgatója.

A felhőalapú rendszerek kiváló megoldást jelentenek a költségek csökkentésére, mivel azon túl, hogy mérséklik a beruházási kiadásokat, rugalmasan tudják követni az adott társaság méretének, üzletmenetének változását, így valóban csak az igénybe vett szolgáltatásokért kell fizetni.

Ugyanakkor gyakori felvetés az adatbiztonság kérdése, hiszen egy ilyen konstrukcióban üzleti szempontból kritikus információkhoz fér hozzá egy külső szolgáltató. „A hazai vállalatok alapvetően követik a nemzetközi felhő-trendeket, a megoldás iránti bizalom erősítésében pedig komoly előrelépést jelenthet az első felhőspecifikus minőségbiztosítási szabvány bevezetése” – mutatott rá Simándi Andrea. Az ISO/IEC 27018 szabvány nemzetközileg egységesíti azokat az irányelveket, amelyek a felhőben tárolt személyes adatok védelmét szolgálják. Az a felhőszolgáltató, amely rendelkezik az új szabvánnyal, olyan eljárásokat követ, amelyek megfelelnek az Európai Unió adatvédelmi előírásainak. A szabvány szerint például az ügyfelek személyes információi nem használhatók fel marketing és reklámcélokra a hozzájárulásuk nélkül, továbbá a szolgáltató időben tájékoztatja az ügyfelét arról, hogy milyen alvállalkozóra bízta a személyes adatok feldolgozását.

A Microsoft a nagy informatikai cégek közül elsőként vezette be a nemzetközi felhő-szabványt „Ez a lépés, illetve a korábbi intézkedéseink egy olyan keretrendszert biztosítanak, ami lehetővé teszi, hogy az informatikában kevésbé jártas vezetők is hatékonyan tudják menedzselni a felhőalapú rendszerek bevezetését” – fűzte hozzá Simándi Andrea.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.