BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A reálbér csökkenése is visszaveti a kiskereskedelmet

Júliusban 2,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom – derül ki a KSH jelentéséből. A legjobban a bútorokkal és a műszaki cikkekkel kereskedők bánkódhatnak, de az általános visszaesés alól csak a csomagküldő és internetes boltok kivételek.

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene  2,6 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 1,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. júliusban 731 milliárd forint, az első hét hónapban 4524 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene júliusban 2,4 százalékkal csökkent, az év első hét hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest.

A várakozásainkat meghaladó mértékben csökkentek a kiskereskedelmi eladások – hangsúlyozza Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Az év hátralevő már nem számítunk a kiskereskedelmi forgalom visszaesésének további mélyülésére, így a visszaesés mértéke 2 százalék körül stabilizálódhat” – vetítette előre az elemző.

A közgazdász szerint a kiskereskedelmi forgalomra negatív hatással van a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, a nyomott fogyasztói bizalom és a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása, amit a forint erősödése részben ellensúlyozhat a devizahiteles háztartások esetében. Suppan szerint az éves átlagos visszaesés 1,5 százalék lehet a kiskereskedelemben. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júliusban 2,5 százalékkal, az első hét hónapban 2,1százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Júliusban a legnagyobb mértékű csökkenés (8,1 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. Mérséklődtek az eladások a használtcikk-üzletekben, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb üzletekben is. Stagnált a forgalom volumene az iparcikküzletekben és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzletekben, miközben folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (27,1 százalék), valamint az előző évinél nagyobb volumenű forgalom realizálódott az illatszerüzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben.

Folytatódott – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése: az eladások júliusban 2 százalékkal, az első hét hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek.
 
Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelem lényegi elmozdulást nem mutatott, viszont az üzemanyag-kiskereskedelem – a turisztikai szezon és a nemzetközi közúti tranzitforgalom következtében 2,2 százalékkal növekedett.


A fogyasztás visszaesése nem magyar jelenség: az Eurostat szeptember 5-én megjelent adatai szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. júliusban kis mértékben, 0,2 százalékkal estek vissza, az eurózóna tagállamaiban ugyanakkor 1,7 százalékos volt a csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.