BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„A vasárnapi zárva tartás veszteséget okozott a kereskedelemben”

A kiskereskedelmi forgalom 6 százalékos idei bővülésének legalább felét az online kasszák bevezetése adja – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Világgazdaság kiskereskedelmi ágazat aktuális kérdéseiről szóló konferenciáján.

Az ágazatot terhelő adók, illetve a kereskedelemi tevékenység korlátozása révén a kormány próbálja bizonyos irányba terelni a forgalmat, a hazai vállalkozásokat kívánja védeni, támogatni – emelte ki előadásában Vámos György.

„Vegyes a kép” – mondta a vasárnapi zárva tartásról, szerinte nem lehet elhamarkodott következtetéseket levonni. „A kormány azt mondta, hogy jelentős forgalom terelődhet át a kisebb vállalkozások felé, ezt igazoló adatot azonban nem látok, panaszkodó kisvállalkozásokat viszont igen” – tette hozzá.

„Határozottan azt mondom, hogy a vasárnapi zárás miatt vesztesége van a kereskedelmi forgalomnak, mivel hiába nő 3-ról 4-re a forgalom, ha nőhetett volna 5-re is” – mondta.

Kiemelte: bármilyen szépen is nőtt idén a forgalom, az igazi növekedési ütem kisebb volt az online kasszák miatt. Szerinte a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékos bővülésének legalább felét az online kasszák bevezetése adja. A feketekereskedelemről elmondta az online kasszák adatai azt mutatják, hogy jelentős adóbevételeket hozott a rendszer, ez segíti a gazdaság tisztulását. „A korábbi 20-25 százalékos feketekereskedelmi mérték a felére csökkent, tehát még mindig van, min javítani” – mondta.

„Növekedésre vagyunk ítélve” – mondta a kilátásokról. Várakozása szerint növekedni fognak a fogyasztási kiadások, illetve ezen belül a kiskereskedelem mértéke is. A szektor versenyképességéről elmondta: az egy eladóra jutó forgalom terén hétszeres a különbség a legjobb, illetve a legrosszabb mutatókkal rendelkező vállalkozások között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.