BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai autókereskedők aggódnak

Az autókereskedő-szövetség, az ECD (European Car Dealers) aggodalmát fejezte ki az első negyedéves európai autó eladási adatok miatt és rámutat, a kereskedők nem helyezhetik át tevékenységüket gazdasági előnyöket biztosító országokba, mint a gyártók.

Miközben a kereskedők a nyereségesség megőrzéséért küzdenek, számos márka jelentős raktárkészletet erőltet rá az kereskedőkre – rója föl a gyártóknak az ECD. Abban viszont a kereskedők is egyetértenek az európai  autógyártókat képviselő ACEA-val, hogy reálisabb környezetvédelmi célokat kellene kitűzni az emissziós célok tekintetében mind a személyautók, mind a kis haszonjárművek terén azért, hogy javítsák a zöld célok és a versenyképesség egyensúlyát.  A kereskedők emellett nagyobb megértést kérnek a gyártóktól, hangsúlyozva, hogy ők – utóbbiakkal ellentétben – nem helyezhetik át a tevékenységüket olyan országokba, ahol jobb állapotban van az autóipar.

A CECRA az európai autókereskedők és szervizek számításai alapján elkészített 2013-as előrejelzése szerint az idei évben 12,054 millió új személyautó kaphat rendszámot az Európai Unióban, ez 3,8 százalékos csökkenést jelentene 2012-hez képest.  Mivel a CECRA úgy látja, az idei adatok eddig az előrejelzéseiknek megfelelően alakulnak, arra kérik a gyártókat, hogy az európai disztribúciós hálózatukban is igazítsák a realitásokhoz az értékesítési céljaikat.

Ugyan az Európai Unió személyautó piaca 2011 szeptembere óta éppen a múlt hónapban mutatott először emelkedést, a szakértők szerint az 1,7 százalékos emelkedés elsősorban annak tudható be, hogy áprilisban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos időszakában. Abszolút értékben a múlt hónapban minden idők harmadik legrosszabb teljesítményét mutatta az európai autóipar, a mélypontot 2012 áprilisában regisztrálták, akkor mindössze 1,021 millió autó talált gazdára.

A múlt hónapban 1,038 millió autó kapott rendszámot, az év első négy hónapjában pedig 4,027 millió kocsit adtak el, 7,1 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.