BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét hódít az Alfa Romeo - Íme, a kedvenc autómárkáink

Még mindig nem lélegezhet fel az autóipar, az Unió 27 tagországában ugyanis hiába nőtt májusban 7,1 százalékkal az először forgalomba helyezett gépjárművek száma, az első öt hónap még mindig 0,8 százalékos elmaradást mutat az egy évvel korábbi szinthez képest.

Májusban összesen 1,2 millió új gépjárművet regisztráltak az EU-ban - adta hírül az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). A nagyobb piacok közül Németországban 22,0 százalékos volt a növekedés a 12 hónappal korábbi adathoz képest, ugyanakkor Spanyolországban 23,3 százalékkal csökkent az újautó-eladások száma. Magyarországon májusban 3 814 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, ami 12,1 százalékos bővülés a bázisértékhez képest. Az év első 5 hónapjában 9,5 százalékkal több új autót adtak el, mint egy évvel korábban.

A gyártók versenyében a Volkswagen egy év alatt 15,8 százalékkal növelte eladásait, ezzel toronymagasan vezeti a legnagyobb gyártók versenyét: tavaly május óta piaci részesedése 22,1-ről 23,9 százalékra nőtt. A második helyen álló PSA-csoport szerény 4,4 százalékkal adott el több autót, mint tavaly, a Renault-csoport viszont 8,0 százalékos esést volt kénytelen elkönyvelni. A "mi autónk" tovább folytatta vesszőfutását, mivel idén májusban alig 46 darabbal több Suzukit sikerült eladni Európában, mint egy évvel korábban: a 14 043 darabos eredmény 1,2 százalékos piaci részesedéshez volt elég.

Az eladási versenyt egyébként az Alfa Romeo nyerte, melyből 60,7 százalékkal több fogyott, mint tavaly májusban, de a Mini is másfélszeresére növelte az eredményét. Jól szerepelt még a Mitsubishi és a Lexus, melyekre 45,4, illetve 35,5 százalékkal nagyobb kereslet mutatkozott, mint 12 hónappal korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.