BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júliustól tilos lehet a dohányzás az éttermekben

Több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás – jelentette be Heintz Tamás fideszes képviselő. A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormányzat támogatja a javaslatot. Hozzátette: azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló korlátozást, a vendéglátó-ipari egységek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota.

Hatalmas felelőtlenségnek tartja Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének a tiszteletbeli elnöke, hogy egyéni indítványként kerül a parlament elé a javaslat, kikerülve mindenféle előzetes egyeztetést a vendéglátós szakmával. Szerinte a teljes dohányzási tilalom – amennyiben megszavazzák – újabb csapást mér a recesszió sújtotta ágazatra, és akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést is okozhat huzamosabb ideig az amúgy is alacsony átlagos kihasználtsággal üzemelő éttermeknek, ezáltal pedig elbocsátásokhoz, illetve bezárásokhoz is vezethet. Háber Tamás úgy véli, hogy a jelenleg érvényes szabályozás – külön dohányzó- és nemdohányzó részeket kell biztosítani, ahol ez lehetséges – alapjában véve jó, és konfliktusmentesen működik. N. M.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.