BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már ez is jó hír? Stagnált a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – idén májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

Az országos kiskereskedelmiüzlet-hálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011. májusban 646 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, és az első öt hónapban 2919 milliárd forint forgalom realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszerés élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első öt hónapjában.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 májusában és az első öt hónapban összességében stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és  szpermarketek, vegyesboltok) eladásai májusban lényegében szintén nem változtak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. májusban 1,7 százalékkal nőtt, az első öt hónapban lényegében nem változott. Májusban az átlagost meghaladó volt a növekedés az illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben. A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakától, azonban a csökkenés mértéke a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. májusban 1,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, az év első öt hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődtek 2010 azonos időszakához képest. Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene lényegében stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,3 százalékkal, az üzemanyagkutaké 1,0 százalékkal nőtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011 májusában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 1,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutatnak. A legnagyobb növekedést (14,3 százalék) Luxemburgban, a legnagyobb visszaesést (8,0 százalék) Portugáliában mérték.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint január óta nem látott növekedés tapasztalható a kiskereskedelemben. Ahogy írják: májusban év eleje óta nem látott mértékben, 0,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilishoz képest. A múlt év azonos időszakához képest 0,7 százalékos volt a növekedés, ez az elmúlt nyolc hónap legmagasabb értéke - áll az NGM közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.