BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem megy az autó üzlet, mégis több az autókereskedés itthon

Csaknem negyedével több vállalkozást számoltak fel tavaly a gépjármű-kereskedelem területén, mint egy évvel korábban, országosan mégis 3 százalékkal 14 459-re nőtt a főtevékenységként ezzel foglalkozó cégek száma.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének alelnöke szerint a magyarázatot a statisztikai rendszer, az átalakított társas vállalkozások és – némiképp meglepő módon - az új versenyzők rejtik.

A kereslet nyilvánvaló csökkenése és felszámolások számának növekedése ellenére továbbra is emelkedik a gépjármű-, gépjármű-alkatrész és motorkerékpár-alkatrész kereskedelemmel, javítással foglalkozó cégek száma Magyarországon: 2008 végén 13 632, 2009 végén 14 022, tavaly pedig 14 459 vállalkozás működött ezekkel a főtevékenységekkel bejelentve – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Tavaly összesen 774 társaságot vontak felszámolás alá, míg egy évvel korábban 623-at.

"Attól, hogy egy cég főtevékenységként az autókereskedelmet jelöli meg, korántsem biztos, hogy valóban ezzel is foglalkozik. Biztosat akkor tudnánk mondani, ha létezne egy olyan országos adatbázis, amelyben szerepelnek az önkormányzatoktól működési engedélyt kapott kereskedők" – magyarázza a statisztikákat Anderkó Ottó, a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) alelnöke.

Anderkó tapasztalatai ugyanazt támasztják alá, mint a főútvonalak mentén bezárt kereskedéseket látó hétköznapi emberekét: a szervezetbe az elmúlt hónapokban új alapítású cégek nem léptek be, és a régebbi tagok közül sokan továbbra is arról számolnak be, hogy a környékükön újabb kereskedések zártak be, vagy költöztek kisebb telephelyre. A szakember szerint arra, hogy a cégszám országosan növekszik, magyarázat lehet, hogy a kereslet alakulását látva sokan voltak, akik kiszálltak a korábban létrehozott társas vállalkozásból, a bent maradó(k) pedig új néven, új céget hoztak létre, amivel megkönnyítették például saját hitelhez jutásuk esélyeit.

A vállalatok által foglalkoztatottak létszáma 2010 decemberében 48 480 volt, ami 3,8 százalékkal több, mint a megelőző év hasonló időszakában, ugyanakkor 3 783-mal elmarad a 2008-ban mérttől. Elképzelhető - véli Anderkó Ottó, hogy akadnak, akik korábban más területeken vállalkoztak, és most szállnak be az autókereskedelembe, de az is lehet, hogy munkanélkülivé vált emberek látnak fantáziát ebben az ágazatban, ezért tartalékaik terhére új céget hoznak létre.

Anderkó Ottó szerint megkockáztatható az a kijelentés, hogy az a vállalkozás, amely mostanáig túlélte a gazdasági válság okozta keresletcsökkenést, és fizetni tudta a svájci frankban, illetve euróban felvett készletfinanszírozási hitel emelkedő törlesztő-részleteit, nagy eséllyel megmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.