Látványosan csökkent az elmúlt hetekben a sertéstőkehúsok ára a boltokban, amellett, hogy az élő sertés ára is zuhant, a január elsejétől élő áfamérséklés is megtette a hatását. A láthatóan sikeres lépésen felbuzdulva, több más termékpálya szereplői is lobbizni kezdtek, és szintén kedvezményes, 5 százalékos áfát szeretnének.
A Baromfi Terméktanács (BTT) is lobbizik, ismerte el Csorbai Attila a szervezet elnöke a Világgazdaságnak. Elmondta: a baromfiágazaton „nem fog múlni” egy esetleges áfacsökkentés sikere. Ennek érdekében a szervezet elnöke kedden találkozik Czerván Györggyel, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárával is. A jelek szerint lesz miről beszélgetniük. Csorbai Attila visszautasította, hogy az alig befejeződött januárra vonatkozóan számadatokat közöljön, ám a jelentősen növekvő sertéshúsfogyasztást nem tartja biztató jelnek saját ágazatára nézve. Az elnök ugyanis biztosra veszi, hogy a megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el. „A január végeztével a rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk. Az már most látszik, hogy számokkal tudjuk bizonyítani, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra” – mondta lapunknak Csorbai Attila. Az elnök hozzátette: a teljes baromfiágazat érintett, ám a csirke- és a pulykatermékpályák járnak a folyamattal a legrosszabbul.
A halászati ágazat helyzetén adócsökkentéssel lehetne javítani, ezért a szakma szerint a halászati élelmiszerek áfáját 27-ről öt százalékra kellene mérsékelni – nyilatkozta a Magyar Időknek Lévai Ferenc a napokban. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa korábbi elnöke kiemelte: a lépés 2,5 milliárd forintba kerülne, mégsem járna rosszul a költségvetés. A halágazat azzal is indokolja a kérését, hogy az uniós támogatásokból nem részesül súlyának megfelelően, ezzel pedig hátrányba kerül a többi ágazattal szemben. Tény, hogy a haltermelés jószerével csak gépészeti, beruházási támogatásban részesülhet, a halgazdaságoknak nincs uniós területalapú, sem állatjóléti támogatásuk.
A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése lenne – ezt már a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke mondta az M1 hírtelevíziónak kedden. Mélykuti Tibor hozzátette: ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak. A szakmaközi szervezet azzal érvel, hogy előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának csökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést okozna. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.
Aggódnak a baromfisok
A sertéshúsok árcsökkenésének legnagyobb vesztesei alighanem valóban a baromfiágazat szereplői, akik helyettesítő termékeket kínálnak a karajjal, tarjával és más sertéshúsokkal szemben. A baromfiágazat már az intézkedés életbe lépése előtt, tavaly tiltakozott az egyoldalú áfacsökkentés ellen. A baromfisok mindannyiszor hozzátették: nem a sertéságazat sikerét irigylik, hanem egyenlő feltételeket szeretnének elérni. A január óta eltelt árzuhanást és a fogyasztási adatokat látva, információink szerint kisebb pánik uralkodott el az ágazatban. Egyes szereplők úgy vélik: a baromfitenyésztők egy része nem fog ilyen körülmények között éveket kibírni, ezért néhány hónapon belül döntést szeretnének elérni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.